Награда „Милош Црњански“ Ђорђу Деспићу за дело у издању Културног центра Новог Сада

25/12/2019

Ђорђе Деспић добитник је награде „Милош Црњански“ за књигу „Песме и други ожиљци“ у издању Културног центра Новог Сада.

Његово писање је повезано са сталним процесом зацељења и отварања ране, чак и онда када постане ожиљак на телу које све памти, образложио је жири. Признање ће бити уручено крајем јануара у Београду.

Знаменита кохезија између песничког стварања и патње, разнородних горких искустава, ожиљака који појединца трајно обележавају, али и на особен начин оплемењују његову личност чинећи тачном Кишову мисао „ожиљком једним обогаћен“, потврђује се насловом поетске књиге „Песме и други ожиљци Ђорђа Деспића.

Ослањајући се на снагу језика, комуникативног, питког, хуморног, имагинативно-подстицајног и у херменеутичком погледу прегнантног, чије семантичке потенцијале смера и постиже да ослободи, Деспић ствара књигу чврсте и компактне композиције, импрегнирану метатекстуалношћу, интертекстуалношћу, литерарним обликовањем и преосмишљавањем личних сећања, особинама митског времена, ониричким елементима, као и концептом љубавне песме који уједињује жељу за сједињењем са вољеним бићем са категоријама из домена ирационалног (опсесијом, лудилом, деструкцијом, хиперестезијом, нервним растројством).

Ђорђе Деспић (1968, Ужице), докторирао је на Одсеку за српску књижевност и језик на Филозофском факултету у Новом Саду, где и ради као ванредни професор на предмету Теорија књижевности. Пише студије, огледе и књижевну критику. Уредник је Летописа Матице српске. Живи у Новом Саду.

Објављене књиге:

 Аксиолошки изазови (2000)

Спирални трагови – критике и есеји о српском песништву (2005)

 Порекло песме – потенцијал интертекстуалности у поезији Миодрага Павловића (2008)

 Преживети у тексту (2011).

 

Виолета Митровић

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања