На захтев публике предавање историчара др Бориса Стојковског „Темплари: историја иза мистерије“ преведено је на енглески језик

14/08/2020

Предавање историчара др Бориса Стојковског „Темплари: историја иза мистерије“ које је постављено на Јутјуб канал Културног центра Новог Сада, преведено је на енглески језик како би и публика са другог говорног подручја могла да је погледа.

Циљ темплара у самом настанку били су заштита ходочасника и чување њихове имовине. Први предводник витезова темплара, доцније први велики мајстор, био је Игде Пајен, који је са другим витезовима 1118/9. године покренуо идеју о оснивању тог реда. Испрва су настали као тзв. Христова милиција, а временом су кренули у сакупљање подршке, обилазећи Француску, Бургундију и земље Западне Европе, тражећи помоћ и градећи своје прве самостане.

– Витезови темплари, односно витезови Соломоновог храма, један су од најпознатијих витешких редова. Били су учесници многих историјских догађаја, а још занимљивији су због мистерије која их прати свих ових векова после њихове формалне забране и нестанка са историјске сцене – рекао је Стојковски.

Цело предавање можете пронаћи на следећем линку:

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања