Млади црногорски пијаниста одушевио Новосађане

21/03/2019

Концерт младог и талентованог црногорског пијанисте Андрије Јововића одржан је вечерас, 21. марта, у Свечаној сали Градске куће. Музички програм који је плод сарадње Културног центра Новог Сада и Културно-информативног центра “Будо Томовић” и овај пут је одушевио Новосађане.

Талентовани црногорски пијаниста Новосађанима се представио први пут извевши дела познатих композитора: Јохана Себастијана Баха, Волфганга Амадеуса Моцарта, Доменика Скарлатија,  Фредерика Шопена, Клода Дебисија и Сергеја Прокофјева.

Иначе, подсећамо да је овај концерт шести заједнички пројекат две реномиране институције културе у оквиру сарадње која је обновљена у јуну 2017. године. До сада је у Новом Саду реализована прва самостална изложба уметничких фотографија „Бајковита мрежа одраза“ подгоричког фотографа Дамира Мурсељевића, а у подгоричком  КИЦ-у  изложба плаката и фотографија ,,10 година Антићевих дана” (2017. година).  У 2018. години гост КИЦ-а је био познати новосадски документарни фотограф Дарко Дозет који се представио  изложбом фотографија и промоцијом монографије „20 година у једној секунди“, представљен је реномирани часопис „Поља“ и стваралаштво новосадског писца Душана Вејновића, док је у Новом Саду наступила црногорска оперска уметница Милица Добај.

Пијаниста Андрија Јововић је рођен 1998. године на Цетињу. Потиче из музичке породице и своје музичко образовање започиње са 6 година. До краја школског образовања је био у класи проф. Лидије Скендер у Подгорици. Студирао је на бечком Универзитету за музику и извођачке уметности, у класи реномиране пијанисткиње проф. Наташе Вељковић. Редовно наступа и одржава концерте. Свирао је реситале и наступао у Бечу, у Котору на фестивалу „КоторАрт“, на Херцегновским Данима музике, у Подгорици, на Цетињу, у Србији, Босни и Херцеговини и Италији. Освајао је прве награде на бројним националним и интернационалним такмичењима. Неке од њих су: Citta di Avezzano, Рим (2011), Piano talents, Милано (2012), Пјетро Гаци, Скадар (2013), 2016 Петар Коњовић, Београд (два пута је освојио Трећу награду) и 2016. Прва награда, са посебним комплиментима жирија. Ту је и Међународно такмичење у Тивту (2016), Међународно такмичење Бањалучки бијенале, Бања Лука (2014). Више пута је освојио Специјалну награду са максималним бројем поена на државном такмичењу Фестивал младих музичара (како соло, тако и у категоријама камерне музике). Учествовао је на бројним мастеркласовима и семинарима код многих познатих пијаниста и педагога, као што су Dmitry Bashkirov, Vladimir Viardo, Horst Leichtfried, Александар Сердар, Акико Еби, Борис Краљевић, Јури Кот и други. Тренутно је студент треће године клавира на Универзитету за музику и извођачке уметности (МДЊ) у Бечу, у класи реномиране пијанисткиње Наташе Вељковић.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања