MILIJANA LAZOVIĆ – IZLOŽBA CRTEŽA „KLAUSTRUM UMA“

07/04/2015

 

Prostor kao bunker za konflikte uma

 

U punom klubu „Tribina mladih“ svečano je otvorena izložba slika Milijane Lazović pod nazivom „Klaustrum uma“. Osim autorke, velikom broju posetilaca, obratila se i organizatorka KCNS, Nataša Topolac, koja je po želji autorke, otvorila izložbu.

Posetioci će  do 14. aprila imati priliku da pogledaju izvanredne crteže mlade umetnice koja kaže da svrha njenih crteža nije pražnjenje ili sublimiranje gledaočevog osećanja, već da najjače katarzično dejstvo ima upravo na samog stvaraoca. U slučaju i da dođe do izvesnog pražnjenja emocija i kod posmatrača, to može biti jedna od korisnih strana crteža što bi značilo da nisu zadovoljene samo emocije umetnika.

– Prostor u mom radu je predstavljen kao bunker u kojem borave konflikti uma, opna, zaštita od moguće opasnosti. Prostor koji simboliše samoću, mesto za razmišljanje, gde vreme ne postoji…Prostor u kome smeštam figuru je nekako statičan, izaziva osećaj klaustrofobije. Zapravo tu nije reč o pravom, stvarnom prostoru, već o imaginarnom, koji je smešten u nesvesnom delu uma – rekla je Lazovićeva.

Čvrst i kontrolisan crtež, koji je delo ove umetnice, definiše smelo kadriranu figuru pozicioniranu u centar ili na margini geometrijskog svedenog prostora, bez prepoznatljivih predmeta koji bi ga pobliže lokalizovali, obeležili vremenski ili geografski. To nije prikaz spoljašnjeg prostora, nego svojevrsni portret unutrašnjeg prostora čoveka i analiza njegove korelacije sa spoljnim svetom. Jednostavno komponovan i monumentalno građen on daje primat figure kao nosiocu psihološkog nemira. Prostor je samo okvir koji zaokružuje i precizira hermetičnost beznađa. Prazan, melanholičan prostor uvodi posmatrača u unutrašnjost crteža i poziva na empatiju.

Milijana Lazović završila je master studije iz oblasti Crtanja u klasi Višnje Petrović, na Departmanu likovnih umetnosti Akademije umetnosti u Novom Sadu. Osnovne akademske studije vajanja u klasi Borislava Šuputa završila je 2011. godine na istoj Akademiji. Srednju školu je završila u Umetničkoj školi u Užicu, smer grnčar, unikatna keramika. Godinu dana je bila zaposlena na Akademiji umetnosti kao saradnik u nastavi u radu sa studentima na smeru Crtanje u Novom Sadu. Član je centra za reciklažu umetnosti-RAC, Novi Sad. Takođe član je udruženja „ARS“ akademije. Trenutno je zaposlena u Kulturnom centru Novog Sada kao saradnik u galeriji. Izlagala je na više grupnih i samostalnih izložbi, a 2010. godine dobija nagradu za najbolju izvedenu skulpturu od mermera u sklopu klesarske škole u Aranđelovcu.

 [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=8E5w7wXgjTw[/youtube]

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja