МИЛИЈАНА ЛАЗОВИЋ – ИЗЛОЖБА ЦРТЕЖА „КЛАУСТРУМ УМА“

07/04/2015

 

Простор као бункер за конфликте ума

 

У пуном клубу „Трибина младих“ свечано је отворена изложба слика Милијане Лазовић под називом „Клауструм ума“. Осим ауторке, великом броју посетилаца, обратила се и организаторка КЦНС, Наташа Тополац, која је по жељи ауторке, отворила изложбу.

Посетиоци ће  до 14. априла имати прилику да погледају изванредне цртеже младе уметнице која каже да сврха њених цртежа није пражњење или сублимирање гледаочевог осећања, већ да најјаче катарзично дејство има управо на самог ствараоца. У случају и да дође до извесног пражњења емоција и код посматрача, то може бити једна од корисних страна цртежа што би значило да нису задовољене само емоције уметника.

– Простор у мом раду је представљен као бункер у којем бораве конфликти ума, опна, заштита од могуће опасности. Простор који симболише самоћу, место за размишљање, где време не постоји…Простор у коме смештам фигуру је некако статичан, изазива осећај клаустрофобије. Заправо ту није реч о правом, стварном простору, већ о имагинарном, који је смештен у несвесном делу ума – рекла је Лазовићева.

Чврст и контролисан цртеж, који је дело ове уметнице, дефинише смело кадрирану фигуру позиционирану у центар или на маргини геометријског сведеног простора, без препознатљивих предмета који би га поближе локализовали, обележили временски или географски. То није приказ спољашњег простора, него својеврсни портрет унутрашњег простора човека и анализа његове корелације са спољним светом. Једноставно компонован и монументално грађен он даје примат фигуре као носиоцу психолошког немира. Простор је само оквир који заокружује и прецизира херметичност безнађа. Празан, меланхоличан простор уводи посматрача у унутрашњост цртежа и позива на емпатију.

Милијана Лазовић завршила је мастер студије из области Цртања у класи Вишње Петровић, на Департману ликовних уметности Академије уметности у Новом Саду. Основне академске студије вајања у класи Борислава Шупута завршила је 2011. године на истој Академији. Средњу школу је завршила у Уметничкој школи у Ужицу, смер грнчар, уникатна керамика. Годину дана је била запослена на Академији уметности као сарадник у настави у раду са студентима на смеру Цртање у Новом Саду. Члан је центра за рециклажу уметности-РАЦ, Нови Сад. Такође члан је удружења „АРС“ академије. Тренутно је запослена у Културном центру Новог Сада као сарадник у галерији. Излагала је на више групних и самосталних изложби, а 2010. године добија награду за најбољу изведену скулптуру од мермера у склопу клесарске школе у Аранђеловцу.

 [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=8E5w7wXgjTw[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања