Међународна Конференција полиглота – Језик открива нове светове

08/08/2014

Након успешно реализоване прве конференције у Будимпешти прошле године, другу међународну Конференцију полиглота организује Културни центру Новог Сада од 10. до 12. октобра 2014. године под мотом „Језик открива нове светове“.

– Ширина перцепције коју говорење више језика нуди људима је од непроценљивог значаја, нарочито ако језике учимо од детињства. Деца  која говоре више језика, знају да један предмет може да има више назива, а на тај начин им се отварају видици за другачији, отворенији поглед на свет. Сматра се да су полиглоте људи који су отворенијих видика. Ово је јединствена прилика да се отвори прозор за грађане Новог Сада у свет,  у складу са природом нашег града који је од оснивања вишејезичан, као и у складу са припремама Новог Сада за европску престоницу културе 2021. године  – рекао је директор Културног центра Новог Сада др Андреј Фајгељ на конференцији за новинаре поводом друге међународне Конференције полиглота.

Свечано отварање Конференције заказано је за петак, 10. октобар у 13.30 у клубу Трибина младих, где ће се, као и у Великој сали КЦНС, током викенда, одржавати Конференција. У организацији овог значајног научног скупа учествују и хиперполиглоте Емануеле Марини, Ричард Симкот  и Алекс Ролингз.

– Након успешно реализоване прве конференције у Мађарској,  са нестрпљењем очекујемо нове, занимљиве теме, говорнике и више од 200 полиглота и језичких ентузијаста окупљених на једном месту с истим циљем: да се упознају, друже, причају, вежбају језике и науче нешто ново – истакла је на конференцији за новинаре Александра Стајић, координаторка пројекта.

Блажена Хома Цветковић, језичка уредница часописа “Руске слово”, једна од учесница Конференције полиглота која ће говорити о чувању русинског језика кроз часописе, публикације, новине, истакла је новинарима како је предстојећа Конференција веома значајна зато што ће, између осталог, у први план ставити и мањинске језике – Нарочито је значајно што ће се она десити управо у Новом Саду у којем живи 26 нација, а у службеној употреби је шест језика – истакла је Хома Цветковић.

На конференцији ће учесници имати прилику да чују више од 15 тема подељених у две сесије. Теме ће бити презентоване на српском и енглеском, а биће обезбеђен симултани превод енглеско-српски и српско-енглески.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=4bbUmKs50kk[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=GPxaDNJ0otg[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=pzumycVmL3I[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања