Култура, Дунав и Ајнштајн повезују Нови Сад и Улм

01/07/2014

Read this report in English

 

Потенцијали Новог Сада да постане Европска престоница културе биће представљени на Донауфесту у Улму / Новом Улму.

Четврт милиона посетилаца овог водећег међународног догађаја, који се одржава од 1998. године, по први пут ће добити прилику да посете и павиљон Новог Сада.

Под слоганом „Нови Сад – отворен град” биће представљене различите националне заједнице, културне установе и фестивали Новог Сада као и залагања града да постане Европска престоница културе.

Посебно изненађење биће тродимензионални модел луле Алберта Ајнштајна урађен специјално за ову прилику да би истакао повезаност Улма и Новог Сада.

„Ми имамо велике потенцијале, али они често остају неискоришћени и скривени. Као она огромна енергија у материји коју је Ајнштајн открио и изразио формулом E=mc2. Ми желимо да ослободимо енергију Новог Сада и покажемо је свету”, рекао је др Андреј Фајгељ, директор Културног центра Новог Сада.

Овај јединствени експонат је до сада био доступан само по специјалном захтеву у Музеју Новог Сада, а након премијерног приказивања у Улму биће доступан свима путем сајта Бројчане баштине Новог Сада (bbns.rs). Ради се о једном од првих примера 3Д дигитализације (убројчавања) културног наслеђа у региону.

Фајгељ се захвалио бројним партнерима на пројекту: Матици српској, Музеју Војводине, Музеју Новог Сада, Заводима за културу војвођанских Русина и Словака, Егзиту, Данима Бразила, Уличним свирачима и Дунавским дијалозима.

Посетиоци павиљона ће имати прилику да упознају Нови Сад путем изложби, пројекција, експоната и рачунарских терминала, ”тихи диско” ће им преко слушалица преносити атмосферу новосадских фестивала а биће постављен и дечји кутак за који су израђене и бојанке са мотивима Новог Сада. Посебним изложбама биће представљене различите националне заједнице Новог Сада, укључујући оне које су у прошлости биле далеко заступљеније него данас, као што су новосадски Јермени.

Програмом се обележава и 150 година од пресељења Матице српске у Нови Сад и 60 година рада Културног центра Новог Сада.

Током Дунавског фестивала у Улму / Новом Улму биће усвојена и декларација са Друге међународне дунавске конференције о култури коју су почетком маја у Новом Саду донели културни делатници из читавог дунавског региона.

 

Промоција различитости

Међународни дунавски фестивал, Донауфест, водећи је догађај у дунавском региону када је реч о културним манифестацијама и партнерствима. Промовише заједништво у различитости, идеју културне сарадње и јачање европске солидарности.
Павиљон Новог Сада ће се налазити у Едвин-Шарф Хаусу, на обали Дунава, где се одржава и централна церемонија отварања.

 

Ајнштајнова новосадска лула

Алберт Ајнштајн рођен је у Улму, а 1905. је са супругом Милевом први пут боравио у Новом Саду и том приликом од таста Милоша Марића, угледног Новосађанина, на поклон добио лулу. 1905. се још назива и Ајнштајнова чудесна година јер је тада објавио своје најпознатије теорије. 3Д приказ луле налази на платформи bbns.rs и у поље за претрагу потребно је укуцати  „лула Алберта Ајнштајна”.

 

 

 

[youtube]1GdAgJbzNZw[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=mZb6VANpga8&list=UUfMLUkYu_mc5_y1WKwxg0GA[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=aB79uu3Q1w8&list=UUfMLUkYu_mc5_y1WKwxg0GA[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=taNc-OLW1TM&list=UUfMLUkYu_mc5_y1WKwxg0GA[/youtube]

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања