Kraj septembra rezervisan je za otvorenu umetnost

28/09/2016

Trodnevna manifestacija Dani otvorene umetnosti „Novi Sad Open Art – NOA“, u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada, počeće 30. septembra u Dvorcu Eđšeg i trajaće do 4. oktobra. Na konferenciji za novinare o ovom projektu pričali su direktor novosadskog Kulturnog centra, Bojan Panaotović, pomoćnik direktora i selektorka NOA Sunčica Marković, istoričarka umetnosti, kustoskinja i selektorka manifestacije Biljana Jotić i fotograf Slobodan Anđelković.

Manifestacija NOA održava se treći put zaredom i svake godine donosi nove ideje i razrađuje nove teme, a sve sa ciljem promovisanja umetnika mlađe generacije kao i približavanja savremene srpske umetničke scene publici. Fokus „Novi Sad Open Art – NOA2016“ biće stavljen na skulpturu, odnosno pomoću programske organizacije sagledavaće se tema Narativa u savremenoj skulpturi, a celokupan koncept izmešta se u novi kulturni prostor Novog Sada, u staru streljanu – dvorac Eđšeg. Selektorka i pomoćnica direktora Kulturnog centra Novog Sada, Sunčica Marković rekla je da ovogodišnja manifestacija akcenat stavlja na vajarstvo i fotografiju te će sugrađani imati priliku da se upoznaju sa ovim umetničkim disciplinama.
– Ovogodišnja manifestacija NOA staviće fokus na mlade vajare, skulptore i fotografe. Ono što je takođe zanimljivo je to da će se celokupan program održati u staroj streljani Eđšeg – rekla je Marković.

joticandelkovic-markovic-panaotovic
Biljana Jotić, Slobodan Anđelković, Sunčica Marković i Bojan Panaotović

„Novi Sad Open ARt – NOA2016“  počinje 30. septembra 2016. godine u 17 časova u dvorcu Eđšeg, postavkom radova, pažljivo selektovanih učesnika, te likovnim susretima prilikom kojih će učesnici stvarati predmete u glini, profesionalni fotografi fotografisati sastajanje i nastajanje, zatim će se tema razrađivati prilikom razgovora koje će zajedno sa učesnicima i selektorima voditi počasni gosti, akademski vajari Đorđe Aralica i Rade Marković. Direktor Kulturnog centra Novog Sada naglasio je da se ova ustanova trudi da uvek sugrađanima ponudi konkretan i kvalitetan kulturni sadržaj i da će uvek tome težiti.
– Mi smo kao ustanova pre nešto više od godinu dana pokrenuli akciju protiv kiča i šunda, o tome je upoznat ceo region. Kada govorimo o zagađenoj svetskoj medijskoj sceni, jer to nije samo problem kod nas, govorimo o potrebi da kultura i autentično stvaralaštvo nadvladaju jeftinoću kič sadržaja, veoma je važno da imamo i rešenje, ideje i predloge šta ćemo konkretno uraditi. Ključno pitanje je šta ćemo ponuditi mladima? Mi kontinuirano nudimo konkretne sadržaje, jedan od takvih je i ovaj festival na kom će na desetine talentovanih ljudi imati priliku da javnosti pokaže svoje stvaralaštvo. Svim srcem Kulturni centar Novog Sada podržaće naše matične, idejne projekte, ali i druge gostujuće. Želimo da udahnemo život Staroj streljani, to je želja i politika grada Novog Sada, gradonačelnika i uprave za kulturu. Tamo će biti sve učestaliji programi ovakvog tipa – rekao je Panaotović.

markovic-panaotovic
Sunčica Marković i Bojan Panaotović

Istoričarka umetnosti i kustoskinja Biljana Jotić rekla je da ovaj projekat promoviše komunikciju između umetnika, istoričara umetnosti i publike.
– Izuzetnom aktivnošću koju pruža Kulturni centar Novog Sada ostavrili smo saradnju koja traje. Cilj ovog projekta je promocija umetnika mlađe generacije, ove godine su to vajari i fotografi – rekla je Jotić dodavši da će mladi umetnici imati prilike da upoznaju afirmisane i poznate skulptore sa kojima će moći da razmene iskustva.

Drugog dana manifestacije „Novi Sad Open ARt – NOA“  održaće se stručno vođenje kroz izložbu, a prvi deo ovogodišnjeg programa završiće se vajarskim radionicama za decu i njihove roditelje, a vodiće ih Milijana Lazović, master vajarstva i Smilja Kubet, akademski slikar. Svoje viđenje projekta izneo je i jedan od učesnika, fotograf Slobodan Anđelković, rekavši da su ovakve manifestacije izuzetno značajne za mlade neafirmisane umetnike.
– Lepo je znati da nismo u svemu ovome sami, jer znamo svi da umetnost i kultura generalno prolaze kroz težak period i svima nam je potrebno osveženje, mogli bismo reći „moderna renesansa“. Za mene je ovo prilika da se vratim svojim počecima i da se afirmišem, mislim da ćemo uspeti da stvorimo nešto lepo i novo – rekao je Anđelković.

img_3128
Biljana Jotić, Slobodan Anćelković i Sunčica Marković

Manifestacija će se nastaviti i posle skidanja postavke humanitarnom aukcijom na kojoj će biti prodavani predmeti i fotografije nastali na likovnim radionicama, a koja će se održati na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada 15. novembra 2016. godine.

Selektori NOA 2016 su: Sunčica Marković (akademska slikarka i pomoćnik direktora Kulturnog centra Novi Sad), Biljana Jotić (istoričarka umetnosti i kustoskinja) i Ksenija Kastratović (istoričarka umetnosti i menadžer).
Vajari učesnici NOA 2016: Anđela Grabež, Božo Terzić, Jelena Koštica, Predrag Kovačić, Marko Crnobrnja, Ivana Milev, Petar Sibinović, Nevena Vuksanović , Milan Kulić, Filip Baralić, Milijana Lazović, Bojan Grujić i Ljubomir Šćepanović
Fotografi učesnici NOA 2016: Ivan Pejak, Nikola Popović, Mila Pejić, Slobodan Junior Anđelković, Nada Matić, Dragan Klem, Dorotea Santo, Marko Eremić, Nikola Vuić, Nemanja Milenković, Natalija Miladinović, Vojislav Radovanović, Jelena Milosavljeić i Milica Stojanac.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja