Крај септембра резервисан је за отворену уметност

28/09/2016

Тродневна манифестација Дани отворене уметности „Novi Sad Open Art – NOA“, у организацији Културног центра Новог Сада, почеће 30. септембра у Дворцу Еђшег и трајаће до 4. октобра. На конференцији за новинаре о овом пројекту причали су директор новосадског Културног центра, Бојан Панаотовић, помоћник директора и селекторка НОА Сунчица Марковић, историчарка уметности, кустоскиња и селекторка манифестације Биљана Јотић и фотограф Слободан Анђелковић.

Манифестација НОА одржава се трећи пут заредом и сваке године доноси нове идеје и разрађује нове теме, а све са циљем промовисања уметника млађе генерације као и приближавања савремене српске уметничке сцене публици. Фокус „Novi Sad Open Art – NOA2016“ биће стављен на скулптуру, односно помоћу програмске организације сагледаваће се тема Наратива у савременој скулптури, а целокупан концепт измешта се у нови културни простор Новог Сада, у стару стрељану – дворац Еђшег. Селекторка и помоћница директора Културног центра Новог Сада, Сунчица Марковић рекла је да овогодишња манифестација акценат ставља на вајарство и фотографију те ће суграђани имати прилику да се упознају са овим уметничким дисциплинама.
– Овогодишња манифестација НОА ставиће фокус на младе вајаре, скулпторе и фотографе. Оно што је такође занимљиво је то да ће се целокупан програм одржати у старој стрељани Еђшег – рекла је Марковић.

joticandelkovic-markovic-panaotovic
Биљана Јотић, Слободан Анђелковић, Сунчица Марковић и Бојан Панаотовић

„Novi Sad Open ARt – NOA2016“  почиње 30. септембра 2016. године у 17 часова у дворцу Еђшег, поставком радова, пажљиво селектованих учесника, те ликовним сусретима приликом којих ће учесници стварати предмете у глини, професионални фотографи фотографисати састајање и настајање, затим ће се тема разрађивати приликом разговора које ће заједно са учесницима и селекторима водити почасни гости, академски вајари Ђорђе Аралица и Раде Марковић. Директор Културног центра Новог Сада нагласио је да се ова установа труди да увек суграђанима понуди конкретан и квалитетан културни садржај и да ће увек томе тежити.
– Ми смо као установа пре нешто више од годину дана покренули акцију против кича и шунда, о томе је упознат цео регион. Када говоримо о загађеној светској медијској сцени, јер то није само проблем код нас, говоримо о потреби да култура и аутентично стваралаштво надвладају јефтиноћу кич садржаја, веома је важно да имамо и решење, идеје и предлоге шта ћемо конкретно урадити. Кључно питање је шта ћемо понудити младима? Ми континуирано нудимо конкретне садржаје, један од таквих је и овај фестивал на ком ће на десетине талентованих људи имати прилику да јавности покаже своје стваралаштво. Свим срцем Културни центар Новог Сада подржаће наше матичне, идејне пројекте, али и друге гостујуће. Желимо да удахнемо живот Старој стрељани, то је жеља и политика града Новог Сада, градоначелника и управе за културу. Тамо ће бити све учесталији програми оваквог типа – рекао је Панаотовић.

markovic-panaotovic
Сунчица Марковић и Бојан Панаотовић

Историчарка уметности и кустоскиња Биљана Јотић рекла је да овај пројекат промовише комуникцију између уметника, историчара уметности и публике.
– Изузетном активношћу коју пружа Културни центар Новог Сада оставрили смо сарадњу која траје. Циљ овог пројекта је промоција уметника млађе генерације, ове године су то вајари и фотографи – рекла је Јотић додавши да ће млади уметници имати прилике да упознају афирмисане и познате скулпторе са којима ће моћи да размене искуства.

Другог дана манифестације „Novi Sad Open ARt – NOA“  одржаће се стручно вођење кроз изложбу, а први део овогодишњег програма завршиће се вајарским радионицама за децу и њихове родитеље, а водиће их Милијана Лазовић, мастер вајарства и Смиља Кубет, академски сликар. Своје виђење пројекта изнео је и један од учесника, фотограф Слободан Анђелковић, рекавши да су овакве манифестације изузетно значајне за младе неафирмисане уметнике.
– Лепо је знати да нисмо у свему овоме сами, јер знамо сви да уметност и култура генерално пролазе кроз тежак период и свима нам је потребно освежење, могли бисмо рећи „модерна ренесанса“. За мене је ово прилика да се вратим својим почецима и да се афирмишем, мислим да ћемо успети да створимо нешто лепо и ново – рекао је Анђелковић.

img_3128
Биљана Јотић, Слободан Анћелковић и Сунчица Марковић

Манифестација ће се наставити и после скидања поставке хуманитарном аукцијом на којој ће бити продавани предмети и фотографије настали на ликовним радионицама, а која ће се одржати на Трибини младих Културног центра Новог Сада 15. новембра 2016. године.

Селектори НОА 2016 су: Сунчица Марковић (академска сликарка и помоћник директора Културног центра Нови Сад), Биљана Јотић (историчарка уметности и кустоскиња) и Ксенија Кастратовић (историчарка уметности и менаџер).
Вајари учесници НОА 2016: Анђела Грабеж, Божо Терзић, Јелена Коштица, Предраг Ковачић, Марко Црнобрња, Ивана Милев, Петар Сибиновић, Невена Вуксановић , Милан Кулић, Филип Баралић, Милијана Лазовић, Бојан Грујић и Љубомир Шћепановић
Фотографи учесници НОА 2016: Иван Пејак, Никола Поповић, Мила Пејић, Слободан Јуниор Анђелковић, Нада Матић, Драган Клем, Доротеа Санто, Марко Еремић, Никола Вуић, Немања Миленковић, Наталија Миладиновић, Војислав Радовановић, Јелена Милосављеић и Милица Стојанац.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања