Концерт пијанисткиња Диане Јовановић и Ане Стефановић

22/05/2017

У оквиру циклуса „Павиљон музике“, концерт пијанисткиња Диане Јовановић и Ане Стефановић биће одржан 23. маја у Свечаној сали Градске куће са почетком у 20 часова. 

П  Р  О  Г  Р  А  М

Сергеј Рахмањинов 

Етида – слика  у ге молу оп. 33

Етида-слика у цис молу оп. 33

Руска песма оп.11, за клавир четвороручно

Игор Шамо  –  из циклуса „Слике руских живописаца“ за клавир

Тройка (И.Голиков)

Летний вечер (И.Левитан)

Утров лесу (А.Рылов)
Березка (М.Нестеров)

На гулянке (Б.Кустодиев)

Ана Стефановић 

Бајка   и   Размишљање за клавир

Геннадиј Сасјко    –    циклус  „Свирам Jazzза клавир

Jazz-Валцер

Блуз

Regtaime

Валериј  Гаврилин  – из Циклуса „СКИЦЕ“  за клавир четвороручно

Звона

Концерт је замишљен као oсврт на музику Сергеја Рахмањинова, Игорја Шамо, Валерија Гавриљина и Ане Стефановић, писану за клавир и клавир четвороручно. Главна тежња је да се популаризује руска и украјинска музика, као и ауторска дела Ане Стефановић.

Све композиције су програмског карактера и спадају у клавирске минијатуре. Циклус чувеног   украјинског композитора  Игора Шамо (1925-1982) је написан пре пола века по угледу на Слике са изложбе Модеста Мусоргског, с тим што је Модест  Петрович  Мусоргски музичким језиком осликао дела једног сликара, а Игор Шамо направио музичке скице слика пет руских живописаца: Гољикова, Левитана, Нестерова, Рилова.

На сцени се непрекидно  дешава свирање и појединачно и у дуету, што доприноси разбијању визуелне  статичности  својствене класичним концертима и клавирским реситалима. Ана Стефановић (1994) је  своју композицију наменски компоновала и посветила  мајци Диани Јовановић.

Осим јако познатих и популарних дела Сергеја Рахмањинова (1873-1943) насталих почетком прошлог века, на крају програма се изводи четвороручна композиција Валерија Гавриљина (1939-1999), која зрачи руским мелосом и чувени, атрактивни Украјински  Jazz савременог украјинског  композитора Геннадија Сасјко (1946), компанован пре пар деценија наменски за сина Антона (тада ученика специјалне музичке школе Лисенко за посено даровиту децу, који није волео да вежба), са намером да га приволи на вежбање, што је и уродило плодом, јер данас, Антон Сасјко предаје на Музичкој академији у Кијеву, а свита  Свирам Jazz изузетно је популарна и често извођена у Украјини.

Програм је намењен широком аудиторијуму, од професионалних музичара, преко младих и најмлађих, до публике, која није упућена детаљније у класични репертоар. 

ДИАНА ЈОВАНОВИЋ, пијанисткиња, је рођена у Украјини. Завршила је Музичку школу „Виљконски“ у класи проф. Ирине Степањенко, освојивши бројне награде на регионалним такмичењима. Студије је започела у класи проф.Татјане Кан на руском државном конзерваторијуму „Собинов“ у Саратову, а наставила је у класи проф. Александра Снегирева на украјинском државном конзерваторијуму „П. И. Чајковски“ у Кијеву, где је и дипломирала  у класи  проф. Анатолија Гудјкоа 1986. године.

Деловала је као професор клавира на државном педагошком унивезитету „Шевченко“, а након завршене специјализације  магистрирала је 1992. године у класи др Гаљине Паторжинске на конзерваторијуму  „Чајковски“ у Кијеву , где је као асистент радила две године.

Током школовања освојила је бројне награде на националним такмичењима и усавршавала се код Сергеја Скринченко, Игорја Рјабова, Аљберта Тараканова, Николаја Сука, Даниила Јуделевича, Наталији Каревине, Ирине Боровик… Снимала је за Радио-Телевизију Украјине. Остварила је бројне турнеје по Русији и Украјини.

Од 1992. године живи у Београду, где је ангажована као професор клавира у Музичкој школи „Јосип Славенски“. Снимала је за Радио – Телевизију Србије. Учествовала је на бројним међународним фестивалима.

АНА СТЕФАНОВИЋ је рођена 1994. у Београду, клавир учи од пете године код своје мајке проф. Диане Јовановић. Заршила је музичку школу „Славенски“ клавирски и теоретски одсек. Године 2014. је дипломирала на Факултету музичке уметности (Београд) у класи проф. Дејана Синадиновића. Након завршених мастер студија 2016. године је уписала специјалистичке  студије на Катедри за камерну музику у класи проф. Дејана Суботића.

Као изузетни млади таленат освојила је до сада бројне републичке и међународне награде, а најзначајнији су  I награда на Републичком такмичењу 2007. у Београду, била је Лауреат међународног такмичења XXI-st Century Art, 2007. у Кијеву, проглашена је Лауреатом  VIII међународног EMCY такмичења Memory of Vladimir Horovitz – debut 2008. године у Кијеву.

Наступала је у атријуму Народног музеја, галерији Прогрес, Дипломатском клубу, свечаној сали Скупштине града Београда, галерији САНУ, павиљону Цвијета Зузорић, у сали Београдске филхармоније, КЦБ галерији Арт Гет, СКЦ-у, Сали Руског дома, Великој сали и музичкој галерији Коларчеве задужбине. Са запаженим успехом наступала је у дворанама Беча, Букурешта, Париза, Кијева као и у многобројним дворанама широм Србије и Црне Горе.

Учествовала је у ТВ и радио емисијама РТС-а (Суботом увече, Београдски програм, Школски програм, Дневник, Недељно поподне, Стил, Радио 202, Сусретања, Вечерас заједно, Србија на вези). Рецензије наступа и интервјуи објављени су у Борби, Блицу, Вечерњим новостима, Политици, Беорами и часопису Ана.

Похађала је Masterclass професора Невене Поповић (Србија), Паула Гулде (Аустрија), Мишела Сони (Француска), Њине Макарове (Русија), Ирине Степаненко (Украјина), Михаела Уде (Немачка).

Учествовала је на 5. Педагошком форуму на ФМУ у Београду, у ревији концерата поводом обележавања 250 година од рођења Моцарта у КЦБ, и у Међународној пијанистичкој недељи .

Осим клавира, годинама се бави певањем, компоновањем и наступима у бројним салама широм Србије. Пише песме на енглеском, руском и шпанском језику. Промовише своју уметност тако што ствара синтезу разних жанрова, од класичне до савремене и ауторске музике, где наступа као пијанисткиња, кантаутор што представља праву иновацију и освежење.      

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања