Концерт аргентинског клавирског виртуоза, маестра Дариа Нтаке

07/10/2014

„Публика је била сјајна, осетио сам њихову снагу кроз тишину у пуној сали. За уметника је веома битан осећај да га публика помно слуша са великим интересовањем и да се препушта његовој музици. Хвала им што су ми пренели невероватну енергију. Нови Сад је диван град и волео бих поново да свирам овде“ – рекао је пијаниста Дарио Нтака, након концерта у Великој сали Културног центра Новог Сада.

Он није могао да сакрије задовољство након концерта, као што ни публика није могла да сакрије одушвљење. Након сваке композиције коју је беспрекорно извео, кроз Велику салу новосадског Културног центра проламао се громогласан аплауз. За први пут пред новосадском публиком, уметник је одабрао дела за које је емотивно везан.

„Тешко ми је било да одаберем композиције које ћу извести, јер уметници воле различите композиторе. То често зависи и од периода живота, међутим, Брамсова дела су ме пратила кроз читаву каријеру и емотивно сам везан за њих. То је главни разлог због чега сам их одабрао, јер сам желео да новосадска публика, пред којом наступам први пут, осети моју емоцију” – додао је Нтака.

Рођен у Буенос Аиресу, Дарио А. Нтака је један од водећих уметника своје генерације. За њим је успешна каријера пијанисте и диригента, која га чини једним од најистакнутијих уметника Јужне Америке. Осим интернационалних ангажмана, Нтака је и оснивач оркестра Sinfonietta Argerich са седиштем у Аргентини, на чијем је челу од оснивања, 2004. године. Са чувеном пијанисткињом Мартом Аргерич као солистом, организовао је велики број турнеја за овај оркестар. Марта Аргерич и Нтака често наступају и као дуо, уз редовне наступе у Teatro Colon у Буенос Аиресу, где је и база годишњег фестивала Martha Argerich International Festival.

Поводом концерта Дариа Нтаке, директор Културног центра, доктор Андреј Фајгељ, организовао је пријем за амбасадора Аргентине, Рикарда Ф. Фернандеса, са којим је пре почетка концерта, поразговарао о будућој сарадњи.

„Наше културе су сличне, ми смо сличног темпрамента и волимо музику, па је ова сарадња очекивана. Закључак разговора са директором КЦНС, Андрејом Фајгељом, јесте да ће она, на обострано задовољство, бити настављена. Новосадска публика имала је прилику да чује једног врхунског уметника из наше земље, а по изразу лица људи могу да приметим да су задовољни. Ово је леп град који одише културом где год се окренете, и радујем се што ћемо повезати Аргентину са Новим Садом, и што ће новосадски уметници имати прилику да се представе у Аргентини, али и обрнуто“ – рекао је амбасадор, Рикардо Ф. Фернандес.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања