Koncert „12 Strings“

08/09/2015

 Koncert „12 STRINGS“, Gradska kuća, Svečana sala 24.septembar sa početkom u 20 časova

Program

Johan Sebastian Bah

Sonata za Violu da da gamba i čembalo br.1, G dur

I. Adagio.Allegro ma non tanto

II. Andante (quasi Lento)

III. Allegro moderato

Antonio Vivaldi

Sonata “La Follia” za 3 violončela

(transc. Orfeo Mandozzi)

Robert Davidson

Spiral za 3 violončela

David Poper

Rekvium op.66 za 3 violončela i klavir

Mariano Mores / W.Thomas-Mifune

Kristal

Kristina Sabo Tokodi, rođena 1982. godine u Senti. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje je stekla u Subotici, u klasi prof. Mirka Molnara. Akademiju umetnosti završava u Novom Sadu, u klasi prof Imre Kalmana. Pohađa specijalističke studije u klasi prof Dejana Božića, na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. U radnom odnosu je u operskom orkestru Srpskog narodnog pozorišta, član je Vojvođanskog simfonijskog orkestra i više kamernih ansambla i orkestra.

Milica Svirac rođena je 1985. godine u Pančevu. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora I. Kalmana 2008. godine. Tokom školovanja osvojila je brojne nagrade na republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima. Pohađala je majstorske kurseve kod eminentnih violončelista, kao što su Ksenija Janković (Nemačka), Stanislav Apolin (Češka), Tobijas Štosik (Austrija), Džozef Krouč (Engleska). Humanitarni fond „Agora“ donirao joj je sredstva u vrednosti od 10.000 USD za kupovinu novog instrumenta 2009. godine.
Zaposlena je u orkestru Opere Srpskog narodnog pozorišta, a sarađuje i sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom i Zrenjaninskom filharmonijom. Takođe je članica i festivalskog orkestra „Kotor Art“. Pored orkestarskog sviranja, bavi se i kamernim muziciranjem, a izdvaja se njen aktivan rad od 2008. do 2013. godine sa klavirskim triom „Noster Modus“, sa violinistkinjom Martom Kojadinović i pijanistkinjom Marinom Rajnović Babović. Povremeno sarađuje sa Dramom Srpskog narodnog pozorišta kao muzički izvođač, u predstavi „Šekspir u Kremlju“, koja je rađena u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Ulisis (Ulysses) teatra (Zagreb), u režiji Lenke Udovički. Takođe je bila učesnica projekata koji se tiču savremene muzike, od kojih se izdvajaju: „Savremena kompozicija u Vojvodini“ 2012. i 2014. godine; projekat sa gitaristom Ivanom Čkonjevićem „Gradovi utočišta“, a album pod istoimenim nazivom izdat je 2013. godine za Šajo rekords (Shayo Records), Ženeva; projekat sa saksofonistom Borisom Kovačem „Times of Day“ 2013. godine. Od septembra 2014. godine članica je trija „12 Strings“, u kome sarađuje sa čelistima Kristinom Sabo Tokodi i Kristofom Mihaelom Vilhelmom Janom.

Kristof Mihael Vilhelm Jan (Christoph Michael Wilhelm Jahn), violončelista, rođen je u Erfurtu (Nemačka) 1977. godine. Diplomirao i magistrirao je na Hochschule für Musik Franz Liszt u Vajmaru (Nemačka) u klasi profesora Brunhard Böhme. Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja, među kojima se ističe II nagrada na Državnom takmičenju Nemačke „Jugend musiziert“ (1996.godine). Usavršavao se u klasi profesora Bogumila Karakonova u Sofiji (Bugarska), kao i kod profesora Gerharda Mantela, Petera Leiseganga, Gerharda Mantela, Petera Leiseganga, Christopha Richtera, Tobiasa Kühnea, Jörga Wolfganga Jahna, Jürgena Wolfa, Stephana Forcka (Vogler Quartett) i Ulricha Beetza (ABEGG Trio)  u okviru letnjih kurseva. Profesionalnu muzičku karijeru započeo je 2000. godine kao član orkestra Staatskapelle u Vajmaru, a zatim je bio angažovan u Simfonijskom orkestru Erfurta, Kamernoj filharmoniji Kelna i delovao kao vođa grupe violončela orkestra Lohorchester Sondershausen. Od 2009. godine živi u Novom Sadu, gde deluje kao član grupe violončela u orkestru Srpskog narodnog pozorišta, Vojvođanskih simfoničara, kamernog orkestra Kamerata Akademika i nastupa zajedno sa pijanistkinjom Dinom Šuklar. Redovno sarađuje sa orkestrom Kamerne filharmonije Kelna kao gostujući član orkestra i solista tokom turneja. Koncertira širom Nemačke, Španije, Francuske, Velike Britanije, Irske i Srbije, solistički i kao član kamernih ansambala.

Nataša Srdić Jahn je rođena 1981.godine u Beogradu, završila je osnovnu i srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, u klasi prof. Lidije Gvozdanović i prof. Milene Apić. Započete studije u klasi Prof. Rite Kinke na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu nastavlja i završava u klasi Frank-Immo Zichnera na Hochschule für Musik „Franz Liszt“ u Weimaru. Godine 2009. je uspešno, sa najvišom ocenom, završila i postdiplomske studije kamerne muzike u Weimaru, u klasama prof. Ulrich Beetza i Birgit Erichson (ABEEG Trio), i prof. Larisse Kondratjewe. Dobitnik je nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Pored solističkih i kamernih koncerata u regionu i u inostranstvu, Nataša Srdić-Jahn je dugogodišnje aktivna kao osnivač i član više ansambala moderne muzike u Srbiji i Nemačkoj, sa kojima redovno koncertira na domaćoj i stranoj sceni (Italija, Slovenija, Ekvador, Liban, itd.). Na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu zaposlena je od 2009. godine, kao viši stručni saradnik – korepetitor.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja