Концерт „12 Strings“

08/09/2015

 Концерт „12 STRINGS“, Градска кућа, Свечана сала 24.септембар са почетком у 20 часова

Програм

Јохан Себастиан Бах

Соната за Виолу да да гамба и чембало бр.1, Г дур

I. Adagio.Allegro ma non tanto

II. Andante (quasi Lento)

III. Allegro moderato

Антонио Вивалди

Соната “La Follia” за 3 виолончела

(transc. Orfeo Mandozzi)

Роберт Давидсон

Спирал за 3 виолончела

Давид Попер

Реквиум op.66 за 3 виолончела и клавир

Mariano Mores / W.Thomas-Mifune

Кристал

Кристина Сабо Токоди, рођена 1982. године у Сенти. Основно и средње музичко образовање је стекла у Суботици, у класи проф. Мирка Молнара. Академију уметности завршава у Новом Саду, у класи проф Имре Калмана. Похађа специјалистичке студије у класи проф Дејана Божића, на Факултету музичке уметности у Београду. У радном односу је у оперском оркестру Српског народног позоришта, члан је Војвођанског симфонијског оркестра и више камерних ансамбла и оркестра.

Милица Свирац рођена је 1985. године у Панчеву. Дипломирала је на Академији уметности у Новом Саду, у класи професора И. Калмана 2008. године. Током школовања освојила је бројне награде на републичким, савезним и међународним такмичењима. Похађала је мајсторске курсеве код еминентних виолончелиста, као што су Ксенија Јанковић (Немачка), Станислав Аполин (Чешка), Тобијас Штосик (Аустрија), Џозеф Кроуч (Енглеска). Хуманитарни фонд „Агора“ донирао јој је средства у вредности од 10.000 УСД за куповину новог инструмента 2009. године.
Запослена је у оркестру Опере Српског народног позоришта, а сарађује и са Војвођанским симфонијским оркестром и Зрењанинском филхармонијом. Такође је чланица и фестивалског оркестра „Котор Арт“. Поред оркестарског свирања, бави се и камерним музицирањем, а издваја се њен активан рад од 2008. до 2013. године са клавирским триом „Ностер Модус“, са виолинисткињом Мартом Којадиновић и пијанисткињом Марином Рајновић Бабовић. Повремено сарађује са Драмом Српског народног позоришта као музички извођач, у представи „Шекспир у Кремљу“, која је рађена у копродукцији Српског народног позоришта и Улисис (Улyссес) театра (Загреб), у режији Ленке Удовички. Такође је била учесница пројеката који се тичу савремене музике, од којих се издвајају: „Савремена композиција у Војводини“ 2012. и 2014. године; пројекат са гитаристом Иваном Чкоњевићем „Градови уточишта“, а албум под истоименим називом издат је 2013. године за Шајо рекордс (Схаyо Рецордс), Женева; пројекат са саксофонистом Борисом Ковачем „Тимес оф Даy“ 2013. године. Од септембра 2014. године чланица је трија „12 Стрингс“, у коме сарађује са челистима Кристином Сабо Токоди и Кристофом Михаелом Вилхелмом Јаном.

Кристоф Михаел Вилхелм Јан (Christoph Michael Wilhelm Jahn), виолончелиста, рођен је у Ерфурту (Немачка) 1977. године. Дипломирао и магистрирао је на Hochschule für Musik Franz Liszt у Вајмару (Немачка) у класи професора Брунхард Бöхме. Добитник је већег броја награда и признања, међу којима се истиче II награда на Државном такмичењу Немачке „Jugend musiziert“ (1996.године). Усавршавао се у класи професора Богумила Караконова у Софији (Бугарска), као и код професора Герхарда Мантела, Петера Леисеганга, Gerharda Mantela, Petera Leiseganga, Christopha Richtera, Tobiasa Kühnea, Jörga Wolfganga Jahna, Jürgena Wolfa, Stephana Forcka (Vogler Quartett) i Ulricha Beetza (ABEGG Trio)  у оквиру летњих курсева. Професионалну музичку каријеру започео је 2000. године као члан оркестра Staatskapelle у Вајмару, а затим је био ангажован у Симфонијском оркестру Ерфурта, Камерној филхармонији Келна и деловао као вођа групе виолончела оркестра Lohorchester Sondershausen. Од 2009. године живи у Новом Саду, где делује као члан групе виолончела у оркестру Српског народног позоришта, Војвођанских симфоничара, камерног оркестра Kамерата Аkадемиkа и наступа заједно са пијанисткињом Дином Шуклар. Редовно сарађује са оркестром Камерне филхармоније Келна као гостујући члан оркестра и солиста током турнеја. Концертира широм Немачке, Шпаније, Француске, Велике Британије, Ирске и Србије, солистички и као члан камерних ансамбала.

Наташа Срдић Јахн је рођена 1981.године у Београду, завршила је основну и средњу музичку школу „Исидор Бајић“ у Новом Саду, у класи проф. Лидије Гвоздановић и проф. Милене Апић. Започете студије у класи Проф. Рите Кинке на Академији Уметности у Новом Саду наставља и завршава у класи Frank-Immo Zichnera на Hochschule für Musik „Franz Liszt“ u Weimaru. Године 2009. је успешно, са највишом оценом, завршила и постдипломске студије камерне музике у Weimaru, у класама проф. Ulrich Beetza и Birgit Erichson (ABEEG Trio), и проф. Larisse Kondratjewe. Добитник је награда и признања на домаћим и међународним такмичењима. Поред солистичких и камерних концерата у региону и у иностранству, Наташа Срдић-Јахн је дугогодишње активна као оснивач и члан више ансамбала модерне музике у Србији и Немачкој, са којима редовно концертира на домаћој и страној сцени (Италија, Словенија, Еквадор, Либан, итд.). На Академији Уметности у Новом Саду запослена је од 2009. године, као виши стручни сарадник – корепетитор.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања