JOVANA MITIĆ-IZLOŽBA SLIKA 29.4.2015.

28/04/2015

Težnja prema ponovnom otkriću znanja

 

Izložba slika Jovane Mitić biće otvorena u sredu 29. aprila u 19 časova u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada. Izložba će trajati do 9. maja.

O svom radu:

“U svom slikarstvu vraćam se arhetipu, najdubljem delu čovekovog bića. To je težnja usmerena prema ponovnom otkriću znanja. (Nijedan čovek ne postoji samo za sebe… već je svaki čovek star koliko i čovečanstvo. –  E.Hemingvej).  Deo istorije se uvek nalazi u nama… stvaranje prvih simbola, težiti arhetipskom, magičnom. To je ono spuštanje u dubinu čovekovog bića, prošlosti, kolektivno nesvesnom… izvlačiti arhetipske znakove na platnu. Ovakav pristup poetici vizuelnog iskaza podrazumeva put iz laguma sopstvene duše prema belini platna. Šta ja radim kao umetnik? – uništavam oblik, bavim se apstraktnom umetnočću. Kod mene ipak nema potpune izolacije od spoljašnjeg sveta, već se uvek javlja neka asocijacija i dodir sa tim spoljašnjim svetom. Na nekim slikama je to manje očigledno a na nekim je očita povezanost sa realnim. Iako stvaram novi svet, on je ipak, na neki način, inspirisan ovim postojećim. Danas ne možemo poreknuti svet u kome živimo…”  Jovana Mitić

Jovana Mitić (1984.)  diplomirala na Slikarskom odseku Fakulteta Umetnosti u Nišu 2008. godine u klasi prof.Zorana D. Kostića. Tokom studija, uporedo se bavila i grafikom, na istom fakultetu, kod prof. dr. Franca Curka. Kao rezultat angažovanja i na polju grafike, 2007. dobija nagradu na prvoj  Internacionalnoj izložbi u Novom Pazaru, gde je učestvovalo oko trinaest Fakulteta Umetnosti sa Balkana. Pet godina kasnije, dobija još jednu, Prvu nagradu za grafiku, takođe na Međunarodnoj izložbi – „Žene slikari 2013“ u Majdanpeku. Kreativnom fotografijom bavi se od 2003.  Dobitnica je 11 nagrada iz oblasti vizuelnih umetnosti. Jovana je do 2014. učestvovala na  150 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu: Velika Britanija, Irska, Nemačka, Švajcarska, Mađarska, Rumunija,  Hrvatska, Bosna i Hercegovina… Član je ULUPUDS-a.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja