ЈОВАНА МИТИЋ-ИЗЛОЖБА СЛИКА 29.4.2015.

28/04/2015

Тежња према поновном открићу знања

 

Изложба слика Јоване Митић биће отворена у среду 29. априла у 19 часова у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада. Изложба ће трајати до 9. маја.

О свом раду:

“У свом сликарству враћам се архетипу, најдубљем делу човековог бића. То је тежња усмерена према поновном открићу знања. (Ниједан човек не постоји само за себе… већ је сваки човек стар колико и човечанство. –  Е.Хемингвеј).  Део историје се увек налази у нама… стварање првих симбола, тежити архетипском, магичном. То је оно спуштање у дубину човековог бића, прошлости, колективно несвесном… извлачити архетипске знакове на платну. Овакав приступ поетици визуелног исказа подразумева пут из лагума сопствене душе према белини платна. Шта ја радим као уметник? – уништавам облик, бавим се апстрактном уметночћу. Код мене ипак нема потпуне изолације од спољашњег света, већ се увек јавља нека асоцијација и додир са тим спољашњим светом. На неким сликама је то мање очигледно а на неким је очита повезаност са реалним. Иако стварам нови свет, он је ипак, на неки начин, инспирисан овим постојећим. Данас не можемо порекнути свет у коме живимо…”  Јована Митић

Јована Митић (1984.)  дипломирала на Сликарском одсеку Факултета Уметности у Нишу 2008. године у класи проф.Зорана Д. Костића. Током студија, упоредо се бавила и графиком, на истом факултету, код проф. др. Франца Цурка. Као резултат ангажовања и на пољу графике, 2007. добија награду на првој  Интернационалној изложби у Новом Пазару, где је учествовало око тринаест Факултета Уметности са Балкана. Пет година касније, добија још једну, Прву награду за графику, такође на Међународној изложби – „Жене сликари 2013“ у Мајданпеку. Креативном фотографијом бави се од 2003.  Добитница је 11 награда из области визуелних уметности. Јована је до 2014. учествовала на  150 групних изложби у земљи и иностранству: Велика Британија, Ирска, Немачка, Швајцарска, Мађарска, Румунија,  Хрватска, Босна и Херцеговина… Члан је УЛУПУДС-а.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања