Изведена представа „Барили, последња ноћ“

14/02/2020

У петак 14. фебруара у Великој сали Културног центра Новог Сада, премијерно је одиграна представа „Барили, последња ноћ“. Ова монодрама, кроз њену последњу ноћ, оживљава све путеве које је Милена прошла и њене недосањане снове.

    Текст проф. Мирослава Беловића „Балада о Милени Павловић Барили“ послужила је као утврђење и инспирација за настанак Милениних сновиђења, поезије и мистерије те последње ноћи.

„Ледени дах смрти сурово је прекинуо снове њене елегичне душе.“ Управо о том даху прича ова монодрама, у изведби глумице Јеленe Срећков.

– Професор Беловић био је већ болестан кад сам отишла да га посетим. Пружио ми је овај текст „Балада о Милени Павловић Барили“ и рекао – oво сте ви. Није ми одмах било јасно зашто ја, јер физички немам сличности са нашом познатом сликарком. А онда сам прочитала текст и све ми се разјаснило. – објаснила је Срећков.

Глумица је додала да је представа веома захтевна, јер је у стваралаштву и животу чувене српске сликарке била веома изражена тема љубави и смрти. Као и њено сликарство и песништво, живот Милене Павловић Барили био је, такође, несвакидашњи и богат, испуњен тајнама.

Њена последња ноћ обавијена је великом тајном. После узбудљивог и успешног дана и вечери проведене на плесном подијуму са својим мужем и пријатељима, осетила је страсну жељу за животом. Ујутру се није пробудила. Милена Павловић Барили рођена је у Пожаревцу 5. новембра 1909. године, а преминула је у Њујорку 6. марта 1945. године.

Монодрама „Барили, последња ноћ“ изводиће се и убудуће у Културном центру Новог Сада, а по позиву гостоваће и у другим позоришним кућама.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања