Izvedena monodrama „E, moj Todore“ u KCNS

16/05/2019

U četvrtak 16. maja u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada, izvedena je monodrama „E, moj Todore (dnevnik jednog seljaka)“, po romanu Bojana Ljubenovića „Srbijo, Bog ti pomogo!“, a u režiji i izvođenju Janka Radišića, slobodnog umetnika iz Čajetine.

Glavni junak monodrame Todor Trajković je šumadijski seljak koji jednog dana odlučuje da vodi dnevnik. Najpre  „umereno i povremeno“, a zatim neprestano. Dnevnik postaje njegov sagovornik, prijatelj kome se ispoveda. Slikovito, duhovito, sa smehom i podsmehom sagledava svet i opisuje ljude i događaje u svom selu Miloševu.

Posle toplog prijema kod novosadske publike i dva izlaska na „bis“, Radišić je za sajt Kulturnog centra Novog Sada rekao da se ideja za ovu monodramu javila pre šest godina.

– Dugo sam tragao za odgovarajućim tekstom, a onda sam  pre godinu dana naišao na tekst Bojana Ljubenovića, koji uređuje humorističku stranu u „Večernjim novostima“. U tom listu tri godine su izlazile zabeleške „Dnevnik jednog seljaka“ i na kraju ih je Ljubenović sabrao u knjigu „Srbijo, Bog ti pomogo“ – rekao je Radišić.

Glumac je na kraju izrazio nadu da će ga ovaj tekst dugo pratiti kroz karijeru. Posle Novog Sada, gde je monodrama doživela šesto izvođenje, 31. maja uslediće premijera u Beogradu, u kući Đure Jakšića u Skadarliji.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja