Изведена монодрама „Е, мој Тодоре“ у КЦНС

16/05/2019

У четвртак 16. маја у Великој сали Културног центра Новог Сада, изведена је монодрама „Е, мој Тодоре (дневник једног сељака)“, по роману Бојана Љубеновића „Србијо, Бог ти помого!“, а у режији и извођењу Јанка Радишића, слободног уметника из Чајетине.

Главни јунак монодраме Тодор Трајковић је шумадијски сељак који једног дана одлучује да води дневник. Најпре  „умерено и повремено“, а затим непрестано. Дневник постаје његов саговорник, пријатељ коме се исповеда. Сликовито, духовито, са смехом и подсмехом сагледава свет и описује људе и догађаје у свом селу Милошеву.

После топлог пријема код новосадске публике и два изласка на „бис“, Радишић је за сајт Културног центра Новог Сада рекао да се идеја за ову монодраму јавила пре шест година.

– Дуго сам трагао за одговарајућим текстом, а онда сам  пре годину дана наишао на текст Бојана Љубеновића, који уређује хумористичку страну у „Вечерњим новостима“. У том листу три године су излазиле забелешке „Дневник једног сељака“ и на крају их је Љубеновић сабрао у књигу „Србијо, Бог ти помого“ – рекао је Радишић.

Глумац је на крају изразио наду да ће га овај текст дуго пратити кроз каријеру. После Новог Сада, где је монодрама доживела шесто извођење, 31. маја уследиће премијера у Београду, у кући Ђуре Јакшића у Скадарлији.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања