Изванредан концерт Државног академског северноруског народног хора у КЦНС

15/05/2018

У препуној Великој сали Културног центра Новог Сада, у уторак 15. маја, група уметника Државног академског северноруског народног хора приредила је изванредан концерт. Ово је у Србији био први наступ једног од најстаријих и најпознатијих руских уметничких састава који у свом репертоару негује руске народне песме и игре.

Концерт је одржан у оквиру успостављања сарадње између АП Војводине и Архангелске области као дела дубоког и искреног пријатељства и трaдиционално добре сарадње Републике Србије и Руске Федерације.

Уочи концерта, председник Покрајинске владе Игор Мировић изразио је задовољство рекавши да је овај чувени хор стигао у Нови Сад заједно са званичном делегацијом Архангелске области с којом је Војводина започела обострано корисну сарадњу.

– Желим да подсетим на бројна искушења у прошлости која су заједнички пролазили српски и руски народ. Увек смо били једни уз друге и верујем да ће ово наше новоуспостављено пријатељство у будућности бити део тог братства – рекао је Мировић.

Председник Покрајинске владе подсетио је да је Србија једина европска земља која је имала свог председника на недавно одржаној војној паради у Москви.

– То је добро. Нека цео свет види пријатељство и братство између наша два народа – закључио је Мировић.

Новосађанима се, затим, обратио губернатор Архангелске области Игор Орлов рекавши да на сваком кораку у Новом Саду  осећа топлину српског пријатељства. Он је додао да ће потписивањем споразума о сарадњи бити отворени нови видици два региона.

– Сарадња ће подразумевати првенствено привреду, али сигуран сам да ће нашу руску душу најбоље представити овај хор – закључио је губернатор Орлов.

Северноруски народни хор, на одушевљење публике, извео је низ руских народних песама, оркестарских композиција и плесних поскочица. Концерт је уз овације публике завршен чувеном руском народном песмом „Каћуша”.

Овом музичком спектаклу присуствовали су и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић, заменик покрајинског секретара за културу Небојша Кузмановић,  члан Градског већа за културу Далибор Рожић, помоћник директора КЦНС-а Миљана Козаров као и други представници Покрајине и Града.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања