ИЗЛОЖБА БОЈАНЕ НИКОЛИЋ У МАЛОМ ЛИКОВНОМ САЛОНУ

27/01/2015

„Сликарска кухиња“ јединственог сензибилитета

  Експлозиван свет боја широких потеза и фине контемплације представила је уметница Бојана Николић у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада. Изложбу под називом „Слика“ отворио је њен супруг, Мирко Станимировић позвавши све присутне, и оне који ће посетити њену изложбу, да у овим кишним зимским данима уживају у јарким бојама и причи коју нам шаље ова уметница.

Посетиоци су имали прилике да виде разноврсност и оргиналност ове младе уметнице који имплицирају јединственост и непоновљивост дела. На радовима је спојила синтетичке материјале, силикон, акрилне пасте, стиропор, емјал лакове, парафин, кварцни песак и метал. На тај начин представила је своју сликарску кухињу.

– Сваки сликар креира своју „сликарску кухињу“ по свом унутрашњем гласу. Природни материјали које користим су брашна разних структура, со, шећер, разне врсте знревља. Подела на природне и вештачке материјале је техничка, јер се у свим сликама они прожимају и мешају – рекла је ауторка, додавши да јој је задовољство што по први пут излаже у Новом Саду, граду који је отворен за разноликост када је реч о уметности.

  Млада уметница инспирацију налази у облицима природе као извором једне поетске озарености у процесу стварања новог визуелног феномена. Она супериорно влада техником сликарског чина, доводећи боју и облик до узбудљивих израза. Изложба се може погледати до 8. фебруара.

  Бојана Николић је сликарство дипломирала и магистрирала на Факултету ликовних уметности у Београду. На истом факултету, 2011.године, одбранила је докторски уметнички пројекат „Транс-слика- Истраживање боје и светлости кроз медије сликарства, инсталације и преформанса“. Ради као предавач на Високој школи за образовање васпитача у Пироту, и као асистент по позиву на Академији “ Ацадéмие дес Беауx-Артс Саинте“ у Француској. Добитник је награде Факултета ликовне уметности за сликарство „Риста и Бета Вукановић“, награде жирија за најбољи филм у категорији мини филма. Члан је Удружења ликовних уметника Србије од 2006.године. Учесница је бројних групних изложби у земљи и иностранству.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања