Ирански и либански музичари у Културном центру Новог Сада

21/04/2016

Културни центар Новог Сада угостиће музичке уметнике из Ирана и Либана  који ће одржати у петак (22. април) и суботу (23. април) концерт на „Трибини младих“. У петак  22. априла у 21 час новосадској публици представиће се ирански музичар Shervin Mohajer, а у суботу 23. априла такође у 21 час наступиће либански бенд PRAED.

Shervin Mohajer рођен је 1979. године у Техерану. Своје музичко путовање почео је са 10 година свирајући виолину, клавир и томбак. После дипломирања на Конзерваторијуму у Техерану показује интересовање за Kamancheh и наставља свој рад под менторством многих познатих аутора (Ahmad Pejman, Vartan Sahakian, Mohsen Elhamian, and Hamid Dibazar).

Сервиново прво појављивање на сцени било је када је имао 17 година. Током музичке каријере он следи своје тежње у различитим и разноврсним правцима као музичар, извођач сарадник, иноватор и учитељ.

Наступао је широм света и на неким од најпрестижнијих места у сарадњи са најугледнијим ансамблима. Његова склоност ка музици иде много даље од класичног персијског жанра . Свирао је на више од сто албума – традиционални, фолк, електроакустични и поп. Био је музички продуцент на радију и телевизији. Предаје на Конзерваторијому за музику и Техеранском универзитету уметности већ 14 година. Допринео је формирању иранских гудачких ансамбала, дуета и квартрета и оснивач је Старог Бов ансамбла.

Добитник је великог броја награда и музичких признања и неколико пута је номинован за најбољег иранског извођача.

PRAED je основан 2006. године од стране Raeda Yassina и Paeda Conca. Њихов музички опус могао би се описати као мешавина арапске популарне музике, џеза (free jazz) и електронике. Исте године имали су први јавни наступ на фестивали у Швајцарској, одмах затим имали су концерт у Бејруту. Од тада бенд је чести учесник на разним фестивалима широм света. Успели су да остваре сарадњу са познатим светским музичарима и музичким сарадницима. Бенд се састоји од два редовна члана Raeda Yassina, вокал и клавијатуре  и Paeda Conca, кларинет и електрични бас.

PRAED наступа и као PRAED PLUS где уз редовне чланове свирају Axel Dörner, Johannes Bauer, Hans Koch and Stephane Rives. Бенд истражује повезаност арапске популарне музике (Shaabi) са другим музичким правцима (психоделик, хипнотик рок, џез). Од свог оснивања показују интересовање за музику као медиј који спаја сложено египатско друштво.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања