Geopolitika Baltika – Kalinjingradska oblast danas

19/03/2018

Tribina „Geopolitika Baltika – Kalinjingradska oblast danas” održana je u ponedeljak 19. marta 2018. godine u Klubu „Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je Predrag Rajić, pravnik.

Naglasivši na početku predavanja da je Kalinjingradska oblast jedan od 80 subjekata Ruske Federacije koja inače ima kompleksno uređenje, Rajić je naveo da u svom sastavu Ruska Federacija ima – republike, autonomne krajeve, autonomne oblasti, gradove od federalnog značaja i oblasti.

Kaljingradska oblast, najzapadnija oblast Ruske Federacije, izlazi na Baltičko more i okružena je članicama EU i NATO-a – Poljskom i Litvanijom. Karakteristično za Kalinjingradsku oblast je da nema kopnenu vezu sa ostatkom Ruske Federacije. Tu vezu ona ostvaruje vazdušnim putem i putem mora.

Geopolitička prednost Kalinjingradske oblasti je ta što ima ozbiljne vojno-privredne luke koje su pogodne za razvoj privrede. Ona se prostire na oko 15.000 kvadratnih kilometara, ima blizu milion stanovnika i nosi ime po administrativnom centru Kaljingradu koji su 1255. godine osnovali drevni Prusi. Grad je dobio ime po bivšem sovjetskom državniku Mihailu Kalinjinu.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin vezan je za Kalinjingradska oblast i time što je jedan od mentora u njegovoj političkoj karijeri, u koju je „zaplovio” 1999. godine, a prvi demokratski izabrani gradonačelnik Sankt Peterburga bio je Anatolij Sopčak, koji je godinama službovao i u Kaljingradskoj oblasti.

Na čelu ove oblasti, u kojoj dominira rusko stanovništvo (86 odsto), jeste gubernator koji se bira na neposrednim izborima. Sadašnji gubernator je Anton Alihanov. Kaljingradska Duma ima 40 članova koji se biraju po mešovitovom izbornom sistemu.

U perspektivi bi, rekao je na kraju Rajić, na temeljima dobre saradnje Srbije i Ruske Federacije mogla da se uspostavi i regionalna saradnja između Vojvodine i Kalinjingradska oblasti koja je teritorijalno malo manja po površini od Vojvodine.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja