Геополитика Балтика – Калињинградска област данас

19/03/2018

Tрибина „Геополитика Балтика – Калињинградска област данас” одржана је у понедељак 19. марта 2018. године у Клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био јe Предраг Рајић, правник.

Нагласивши на почетку предавања да је Калињинградска област један од 80 субјеката Руске Федерације која иначе има комплексно уређење, Рајић је навео да у свом саставу Руска Федерација има – републике, аутономне крајеве, аутономне области, градове од федералног значаја и области.

Каљинградска област, најзападнија област Руске Федерације, излази на Балтичко море и окружена је чланицама ЕУ и НАТО-a – Пољском и Литванијом. Карактеристично за Калињинградску област је да нема копнену везу са остатком Руске Федерације. Ту везу она остварује ваздушним путем и путем мора.

Геополитичка предност Калињинградске области је та што има озбиљне војно-привредне луке које су погодне за развој привреде. Она се простире на око 15.000 квадратних километара, има близу милион становника и носи име по административном центру Каљинграду који су 1255. године основали древни Пруси. Град је добио име по бившем совјетском државнику Михаилу Калињину.

Председник Руске Федерације Владимир Путин везан је за Калињинградска област и тиме што је један од ментора у његовој политичкој каријери, у коју је „запловио” 1999. године, а први демократски изабрани градоначелник Санкт Петербурга био је Анатолиј Сопчак, који је годинама службовао и у Каљинградској области.

На челу ове области, у којој доминира руско становништво (86 одсто), јесте губернатор који се бира на непосредним изборима. Садашњи губернатор је Антон Алиханов. Каљинградска Дума има 40 чланова који се бирају по мешовитовом изборном систему.

У перспективи би, рекао је на крају Рајић, на темељима добре сарадње Србије и Руске Федерације могла да се успостави и регионална сарадња између Војводине и Калињинградска области која је територијално мало мања по површини од Војводине.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања