Филмски Фронт од 26. до 29. октобра у Културном центру Новог Сада

24/10/2023

Међународни фестивал краткометражног играног филма Филмски Фронт, 21. по реду, одржаће се у периоду од 26. до 29. октобра у Културном центру Новог Сада. Новосађани ће имати прилику да погледају преко шездесет краткометражних остварења, а улаз на све пројекције биће бесплатан.

Током четири дана фестивала, публика ће имати прилику да погледа такмичарске селекције: Србија/регион и Међународну селекцију, али и да ужива у пратећем програму који доноси анимиране филмове из региона, хорор филмове из целог света, Фронт специјал филмове, али и новосадску премијеру документарног филма „Без” редитеља Луке Папића. Победника регионалне селекције одлучиваће стручни жири у саставу редитеља: Мине Ђукић, Луке Папића и Синише Цветића. Победник ове селекције добиће награду од 100.000 динара коју фестивал додељује у сарадњи са Филмским центром Србије. Поред пројекција, биће организован и мастер клас програм који ће држати редитељ Лука Папић под називом „Како и зашто писати сценарио за не-игране форме?”. Током свих фестивалских дана, публика ће имати прилику да посети и изложбу анимираних графика Виктора Јана, „TR-ART-SPAREN-TAN” у холу Културног центра Новог Сада. Као новину овогодишњег фестивала истичемо пројекат „Фронт за сва чула” у оквиру ког доприносимо вишем нивоу културне партиципације друштвено осетљивих група. Сви филмови такмичарске селекције, како домаће тако и стране продукције, биће титловани, те на тај начин прилагођени глувим и наглувим особама.

„Што се тиче Србија/регион селекције, углавном су то филмови младих аутора, а проблеми одрастања су и даље у фокусу, мада има и смелијих жанровских искорака. Што се тиче Међународне селекције, тематски можемо приметити да значајан број филмова проблематизује положај жена, како у изразито патријархалним културама тако и у условима либералних капиталистичких друштава. Потом ту су личне драме, два осврта на Руско-украјински сукоб, одјеци ковид пандемије и мигрантске кризе…”, рекао је селектор Филип Марковиновић.

Сатница фестивала доступна је на званичном сајту фестивала https://filmfront.rs/. Фестивал је подржан од стране Града Новог Сада, Министарства културе Р. Србије и Културног центра Новог Сада.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања