Фестивал европског и независног филма „Еуро-Ин Филм“ почиње 4. децембра

27/11/2013

Фестивал европског и независног филма Еуро-ин филм почиње 4. децембраВише од 250 филмова разврстаних у 32 тематске целине биће приказано у биоскопу Културног центра Новог Сада у оквиру 17. Фестивала европског и независног филма „Еуро-ин филм“ који ће почети идуће седмице, тачније 4. децембра, а трајаће до 28. децембра када се обележава Светски дан филма. У циклусу „Мејн стрим“ публика ће имати прилике да види више од 40 филмова, тј. све награђене филмове на најзначајнијим светским фестивалима током ове године (Берлин, Ванација, Кан, Санденс и др). Циклус „Нордијска панорама 2013“ такође ће садржати 40 филмова, а ту су још и циклуси: Нови француски филм, Савремени турски филм, Савремени италијански филм, Савремени израелски филм, „Ухвати са мном овај дан“, „Сећање на будућност“, „Аниманима“, „Документарни бисери“, као и циклуси „Портрет“ који су ове године посвећени Миленку Штрбцу, Бернардину Модрићу, Вери Влајић, Слободанки Радун, Бранку Шмиту и Михаелу Ханекену. У оквиру циклуса „Никола Тесла – загонетка и инспирација“ публика ће бити у прилици да погледа шест филмова о нашем најпознатијем научнику. На фестивалу ће бити приказана и филмска Трилогија Новосађанина Зорана Таировића, као и Фестивал српског филма фантастике.

Као и раније, организатори су и ове године расписали Конкурс за кратке филмове, као и за пријатеље фестивала, а посебну драж ће представљати програм „Као некад“ планиран за 28. децембар – Светски дан филма. У част прве пројекције филма браће Лимијер, публика фестивала ће бити у прилици да погледа филмове на старој опреми, као што су се некада приказивали. 

Поред званичних фестивалских пројекција, ове године ће бити, како је најавио Ђорђе Каћански, уредник филмског програма КЦНС, по први пут организован Сајам биоскопског филма на којем ће се окупити дистрибутери и приказивачи филмова, а четвородневни Мастер клас филмске фотографије ће држати Нена Тот Реџић. Ова радионица је бесплатна и на њу се могу пријавити студенти филмске академије и медијских студија, као и други филмски радници, а поред знања о филмској фотографији они ће бити у прилици да током радионице сниме филм који ће бити приказан последњег дана овог Фестивала.

Улазнице за појединачне филмове на фестивалу коштаће 150 динара. Уколико неко купи пет улазница за пет различитих филмова, шесту улазницу добија на поклон.

 Програм за прву недељу преузмите овде.

Уколико желите да волонтирате на фестивалу „Еуро-Ин филм“ информишите се овде.

 

 [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=WfSlKVDGFFU[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања