Два дана поезије и музике уживо у Новом Саду

06/06/2013

Културни центар Новог Сада организује Регионални фестивал ауторске музике „Поезика” који у петак почиње у клубу “Трибина младих” од 20.30 часова.
О концепцији Поезике, као и о учесницима, на конференцији за новинаре говорио је Милош Зубац, уметнички директор Фестивала. 

Ово ће бити јединствен фестивал који је настао као плод дугогодишње сарадње кантаутора с простора бивше Југославије, а Нови Сад постаје место где ће поезија и музика заједно “изаћи из соба и интиме настанка кантауторских остварења”. Куриозитет овог фестивала је што ћемо се први пут баш сви физички наћи на једном месту. Чека нас много добре музике наредна два дана у Новом Саду за коју тврдим да квалитетом неизостаје иза најбољих песама аутора који су стварали током ’80-тих, у такозваном “златном добу” ауторске музике. Публика ће бити у прилици да погледа и два документарна филма: „Нови Одметници” и филм-ин мемориам Ивици Станковићу – најавио је Зубац. 

Сада су познати и победници Конкурса, тако да ће прво фестивалско вече отворити Johnny L’Оve, а након њега ће свирати и певати Исидора Миливојевић из Црне Горе, Катарина Јуванчич и Дејан Лапања из Словеније, као и Милан Кораћ, Новосађанин који ће први пут званично наступати под својим именом, јер га већи део публике ипак зна као некога ко је део бенда Шинобуси. На фестивалу „Поезика“ ће промовисати свој самостални албум првенац „До модрих дубина”, али неће изостати ни песме Шинобуса. Уосталом, Шинобуси ће га пратити током целог наступа који је у петак у Великој сали КЦНС.

У суботу ће фестивалско вече, такође отворити награђени на Конкурсу – МrCоntrа, а потом ће наступити кантауторски трио Нови одметници и песници додира: Роберто Водановић Чопор из Задра, Иван Шкрабе из Јастребарског у Хрватској и Изменавремена – Никола Нешковић из Новог Сада; потом Нина Ромић са својим бендом из Загреба, а фестивал ће бити затворен концертом групе Оловни Плес из хрватског Дугог Села.

У Нови Сад на фестивал “Поезика” стиже и Еди Куни из Ливерпула, публициста који већ дуго година пише о ауторској музици из земаља које не припадају енглеском говорном подручју. Куни је у неколико наврата већ писао о Новим одметницима, а сада се радо одазвао позиву да пропрати Први регионални фестивал ауторске музике у Србији. Улаз на програме фестивала „Поезика“ је слободан.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања