Drugi međunarodni festival savremene umetnosti Dunavski dijalozi 2014 u Kulturnom centru Novog Sada

27/08/2014

Drugi međunarodni  festival savremene umetnosti Dunavski dijalozi 2014  se od 27. avgusta do 15. septembra održava na 15. lokacija u Novom Sadu i u petrovaradinskom Podgrađu. Otvaranja izložbi se dešavaju  27, 28. i 29. avgusta 2014. godine. Festival afirmiše ideju definisanu naslovom manifestacije i nudi mogućnost  za  razmenu i dijalog kultura u aktuelnoj umetnosti Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Rumunije, Bugarske, Moldavije i Ukrajine. Tako se promišljeno ostvaruje namera galerije Bel Art, inicijatora i priređivača Dunavskih dijaloga, da ustanovi Novi Sad kao grad susretanja, prezentovanja aktuelnih umetničkih ideja i sadržaja, kao priliku za međusobno upoznavanje, saradnju i razmenu umetnika i umetnosti kulturološki bogatog i raznovrsnog evropskog regiona.

Kulturni centar Novog Sada, odnosno njegova dva galerijska prostora, Likovni salon i Mali likovni salon, biće jedna od lokacija ovog festivala na kojima će biti prikazani radovi umetnika iz Srbije, Slovačke i Mađarske. Svečana otvaranja održaće se u četvrtak 28. i u petak 29. avgusta od 19.30 časova na navedenim lokacijama.

Četvrtak 28. avgust, Mali likovni salon (Bulevar Mihajla Pupina 9), 19.30 časova, Marek Kvetan/ Mira Brtka (Slovačko/slovačko(srpski dijalozi)). Dijaloge otvara ambasador Slovačke u Beogradu NJ.E. Jan Varšo.

MAREK KVETAN

Diplomirao na Odseku za skulpturu na Akademiji za umetnost i dizajn u Bratislavi1999. godine (Slovačka) i Odseku za slikarstvo iste akademije 2010. godine. Specijalzirao multimediju, performans i video 1999. godine na Fakultetu za umetnost Tehničkog univerziteta u Brnu (Češka). Dobitnik više nagrada. Živi u Bratislavi.

MIRA BRTKA

Slikarka, sklulptorka,  rediteljka, scenografkinja, scenaristkinja, kostimografkinja, modna kreatorka,  prevodilac, novinarka. Živi i stvara na relaciji Stara Pazova – Beograd – Rim – Novi Sad – Bratislava. Diplomira režiju na  Akademiji za pozorišnu i filmsku umetnost u Beogradu 1955. godine. Diplomira slikarstvo na Akademiji lepih umetnosti u Rimu 1964. godine. Sa profesorom, slikarem, Japancem Nobujom Abeom  i grupom umetnika (Marša Hafif, Genčaj Kasapči, Aldo Šmit, Paolo Pateli, Milena Čubraković) osniva internacionalnu likovnu grupu pod nazivo ILLUMINATION 1967. godine. Vraća u Jugoslaviju 1971. godine. Osniva Fondaciju Brtka Kresoja u Petrovaradinu 2010. godine.  Dobitnica brojnih nagrada.

Petak 29. avgust, Likovni salon (Katolička porta 5), 19.30 časova,  Bukta Imre, kustos Marta Silađi (Budimpešta, Mađarska)

IMRE BUKTA

Rođen 1952. godine u Mezesemeru (Mađarska). Bavi se umetnošću od 70-ih godina. Član je Lajoš Vajda studija, MAMÜ udruženja, o do 1996. godine i Mađarske akademije umetnosti. Dobitnik je najprestižnijih nacionalnih nagrada. Dva puta je predstavljao Mađarsku na Venecijanskom bijenalu. Njegovi radovi se nalaze u muzejima i privatnim kolekcijama u Mađarskoj i inostranstvu.  Buktin umetnički opus je veoma raznovrstan od tradicionalnih printova, crteža u kombinovanoj tehnici, uljanih slika do radova u kojima koristi materijale poput kukuruza, šibica, keramičkih pločica i krzna. U rodnom mestu (Mezesemere) postavljena je njegova skulptura u javnom prostoru. Bavi se i instalacijama, a performansima je stekao brojna međunarodna priznanja. Živi i stvara u Budimpešti. Predaje na Akedemiji umetnosti.

Projekat Dunavskih dijaloga je zamišljen kao mozaička manifestacija multimedijalnog tipa koja se istovremeno realizuje u različitim galerijskim i alterntivnim prostorima. U toku trajanja festivala Novi Sad se  transformiše u  jedinstven i dinamičan umetnički ambijent. Organizatori Festivala kreativno koriste specifičnost Novog Sada i svojim programima povezuju pešačku zonu užeg centra grada i Podgrađe, odnosno jezgro Petrovaradina. Novosadska publika će imati priliku da pogleda brojne izložbe, performanse, projekcije video radova, instalacije. Potvrđeno je učešće 85 umetnika i 12 teoretičara umetnosti iz 14 zemalja zemalja podunavskog makro regiona.

Festival su podržali grad Novi Sad,  Sekretarijat za kulturu i javno informisanje APV. NS prestonica kulture, EUNIC klaster, Erste banka, Austrijski kulturni forum, Kunstrans i brojni medijski prijatelji.

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja