Други међународни фестивал савремене уметности Дунавски дијалози 2014 у Културном центру Новог Сада

27/08/2014

Други међународни  фестивал савремене уметности Дунавски дијалози 2014  се од 27. августа до 15. септембра одржава на 15. локација у Новом Саду и у петроварадинском Подграђу. Отварања изложби се дешавају  27, 28. и 29. августа 2014. године. Фестивал афирмише идеју дефинисану насловом манифестације и нуди могућност  за  размену и дијалог култура у актуелној уметности Немачке, Аустрије, Словачке, Мађарске, Хрватске, Србије, Румуније, Бугарске, Молдавије и Украјине. Тако се промишљено остварује намера галерије Бел Арт, иницијатора и приређивача Дунавских дијалога, да установи Нови Сад као град сусретања, презентовања актуелних уметничких идеја и садржаја, као прилику за међусобно упознавање, сарадњу и размену уметника и уметности културолошки богатог и разноврсног европског региона.

Културни центар Новог Сада, односно његова два галеријска простора, Ликовни салон и Мали ликовни салон, биће једна од локација овог фестивала на којима ће бити приказани радови уметника из Србије, Словачке и Мађарске. Свечана отварања одржаће се у четвртак 28. и у петак 29. августа од 19.30 часова на наведеним локацијама.

Четвртак 28. август, Мали ликовни салон (Булевар Михајла Пупина 9), 19.30 часова, Марек Кветан/ Мира Бртка (Словачко/словачко(српски дијалози)). Дијалоге отвара амбасадор Словачке у Београду Њ.Е. Јан Варшо.

МАРЕК КВЕТАН

Дипломирао на Одсеку за скулптуру на Академији за уметност и дизајн у Братислави1999. године (Словачка) и Одсеку за сликарство исте академије 2010. године. Специјалзирао мултимедију, перформанс и видео 1999. године на Факултету за уметност Техничког универзитета у Брну (Чешка). Добитник више награда. Живи у Братислави.

МИРА БРТКА

Сликарка, склулпторка,  редитељка, сценографкиња, сценаристкиња, костимографкиња, модна креаторка,  преводилац, новинарка. Живи и ствара на релацији Стара Пазова – Београд – Рим – Нови Сад – Братислава. Дипломира режију на  Академији за позоришну и филмску уметност у Београду 1955. године. Дипломира сликарство на Академији лепих уметности у Риму 1964. године. Са професором, сликарем, Јапанцем Нобујом Абеом  и групом уметника (Марша Хафиф, Генчај Касапчи, Алдо Шмит, Паоло Патели, Милена Чубраковић) оснива интернационалну ликовну групу под називо ILLUMINATION 1967. године. Враћа у Југославију 1971. године. Оснива Фондацију Бртка Кресоја у Петроварадину 2010. године.  Добитница бројних награда.

Петак 29. август, Ликовни салон (Католичка порта 5), 19.30 часова,  Букта Имре, кустос Марта Силађи (Будимпешта, Мађарска)

ИМРЕ БУКТА

Рођен 1952. године у Мезесемеру (Мађарска). Бави се уметношћу од 70-их година. Члан је Лајош Вајда студија, МАМÜ удружења, о до 1996. године и Мађарске академије уметности. Добитник је најпрестижнијих националних награда. Два пута је представљао Мађарску на Венецијанском бијеналу. Његови радови се налазе у музејима и приватним колекцијама у Мађарској и иностранству.  Буктин уметнички опус је веома разноврстан од традиционалних принтова, цртежа у комбинованој техници, уљаних слика до радова у којима користи материјале попут кукуруза, шибица, керамичких плочица и крзна. У родном месту (Мезесемере) постављена је његова скулптура у јавном простору. Бави се и инсталацијама, а перформансима је стекао бројна међународна признања. Живи и ствара у Будимпешти. Предаје на Акедемији уметности.

Пројекат Дунавских дијалога је замишљен као мозаичка манифестација мултимедијалног типа која се истовремено реализује у различитим галеријским и алтернтивним просторима. У току трајања фестивала Нови Сад се  трансформише у  јединствен и динамичан уметнички амбијент. Организатори Фестивала креативно користе специфичност Новог Сада и својим програмима повезују пешачку зону ужег центра града и Подграђе, односно језгро Петроварадина. Новосадска публика ће имати прилику да погледа бројне изложбе, перформансе, пројекције видео радова, инсталације. Потврђено је учешће 85 уметника и 12 теоретичара уметности из 14 земаља земаља подунавског макро региона.

Фестивал су подржали град Нови Сад,  Секретаријат за културу и јавно информисање АПВ. НС престоница културе, EUNIC кластер, Ерсте банка, Аустријски културни форум, Кунстранс и бројни медијски пријатељи.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања