ЂОРЂЕ СТАНОЈЕВИЋ – ИЗЛОЖБА СЛИКА „СЛИКАТИ КАО ПРИРОДА“

31/03/2015

 

Животни простор вођен руком уметника

 

 

Земља као територија, део историје и енергетски простор, теме су изложбе слика Ђорђа Стањевића која је отворена у Ликовном салону Културног центра Новог Сада, коју ће публика моћи да погледа до 12.априла.

„Сликати као природа“ назив је изложбе на којој је уметник радио око две године. Тема и идеја биле су  му  земља као територија, део историје, али и енергетски простор. Посетиоци могу да виде да су дела настала од природних материјала, или како то уметник каже „од природе“. Реч је о ангажованом приступу који повезује уметност са многим филозофским и етичким питањима.

Захваљујући вишегодишњем искуству стеченом у области савремених визуелних комуникација, спонтано је настала уметничка методологија која се ослања на елемент праликовног, неестетизираног, примарног, онаквог каква је природа- као једна од могућности људског и уметничког промишљања у времену у коме живимо.

 –Увек је задовољство доћи у Нови Сад, јер овај град има врсту културе која импонује, и сваки пут када дођем осећам се рафинирано. Овај концепт, који је изложен, представља надовезивање на моје претходне радове. Дела представљају главне животне императиве, а то су да не сликам природу већ да покушавам да сликам као природа. – рекао је Станојевић.

Аутор је зарад овог рада, преселио атеље  на неколико километара од Београда, како би започео потпуно нови процес, а који је настао сам од себе. Користећи оно што му је подарио крај у којем је сликао, а како каже, да би то представио морао је користити све благодети које тај крај дарује. Из тог разлога израда слика трајала је дуго.

Метода коју је користио разликује се од класичне, а она је природа коју је помно пратио и ослушкивао сваки њен потез. Зато користи балегу, блато, плеву… Све оне материјале који носе животну ергономију тог простора.

– Сви смо ми направљени од земље на којој смо рођени и носимо све њене особине. Она, као медијум, има огромну снагу. У себи носи историју, психологију и егзистенцијалност одређеног простора. – додао је аутор.

Ђорђе Станојевић рођен је 1974. године у Осечини. Доцент је на Академији за уметност и конзервацију Српске Православне Цркве у Београду. Такође је и хонорарни предавач на Факултету пејзажне архитектуре и Академији лепих уметности у Београду. Дипломирао је на студијама за сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду, где је такође магистрирао и докторирао. Излагао је на висе колективних и самосталних изложби у земљи и иностранству, а добитник је и неколико награда.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања