ЂОРЂЕ АРАЛИЦА – ИЗЛОЖБА СКУЛПТУРА „ХЕНД МЕЈД“

17/03/2015

 

Минималистичка форма софистициране израде

 

Изложба скулптура вајара Ђорђа Аралице „Хенд мејд“ отворена је у Ликовном салону Културног центра Новог Сада. Ова несвакидашња поставка може се погледати до 27.марта. Својом обимном излагачком активношћу, током протеклих неколико година, Ђорђе Аралица се представио као аутор препознатљивог уметничког израза. Заинтригирани Новосађани нису могли да одоле интересантним скулптурама, те су врло знатижељно посматрали на који је начин уметник стварао дела. Такође, нису се либили да поразговарају са њим о томе колико је времена требало да настане постављена серија скулптура.

Оцењене од савремене критике као уметност “треће праксе”, Араличине скулптуре плене комбинацијом минималистичке скулпторалне форме и (можда присутног) асоцијативног садржаја.

 – Ове скулптуре рађене су ручно, као што сам назив изложбе каже. Радове сам извијао у хладном каљеном металу након чега сам их варио. Није било тешко добити облик који сам желео иако можда тако изгледа. Сви ови радови су једнако третирани када је техника у питању, а до сад сам их излагао на три изложбе. – рекао је Аралица.

Аутор приступа реализацији скулптура са идејом да се софистицираност израде тиче самог схватања уметности. Прецизност извођења за њега има двоструку програмску улогу. С једне стране, она асоцира на процес и трајање, указујући на темпоралну димензију уметности. У исто време, она појачава асоцијативну компоненту уметничког дела и иницира афективни одговор посматрача. У исходишту, сугерисаном монументализацијом свакодневних предмета.

 

Ђорђе Аралица је рођен 1963. године у Оточцу. Дипломирао је вајарство на Факултет ликовних уметности 1993. године. Члан је Удружења ликовних уметника Србије и Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије. Од 1999. живео је и боравио у УСА и у неколико медитеранских земаља: Турској, Грчкој и Израелу. Његова студијска путовања укључују боравке у Холандији, Немачкој, Енглеској, Италији, Бугарској, Македонији, Египту и Јордану. Излагао је на многобројним самосталним и групним изложбама у земљи и иностранству.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=5a4OT6jvzwQ[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања