Диригент Херардо Естрада: Музика улепшава свет!

17/12/2017

Концертом „Ел Система и пријатељи“, одржаном у суботу 16. децембра у препуној Великој сали Културног центра Новог Сада, на којем су се представила деца – учесници међународног инклузивног пројекта Ел Система из Новог Сада, као и Ел система оркестар, дириговао је светски познати уметник из Венецуеле, Херардо Естрада.

Сам концерт представљао је круну овогодишњег рада Ел Система, у оквиру „Music Art Project-а“, који окупља децу под окриљем Центра за социјални рад и ШОСО „Милан Петровић“, а уз подршку Културног центра Новог Сада. Припреме за завршни наступ трајале су 10-ак дана, а репертоар је обухватао божићне песме из Латинске Америке, Европе, Африке и Србије.

Естрада, 37-годишњи виолиниста и перкусиониста истакао је за портал Културног центра своје одушевљење поводом рада са малишанима из Новог Сада.

– Деца су веома талентована и марљива, имају много тога да понуде у области музике и надам се да ћу се ускоро вратити у Нови Сад да опет радимо заједно – рекао је Естрада на свом матерњем шпанском језику.

     Тренутно у Новом Саду и у још шест градова Србије пројекат „Ел Система“ окупља 432 деце из различитих друштвених кругова. Ову образовну методу, која помоћу музике подстиче најфиније емоције и креативност код деце, осмислио је 1975. године др Хосе Антонио Абреу, венецуелански диригент, пијаниста, економиста, педагог, активиста и политичар. Програм се од тада раширио у преко 60 земаља и обухватио је четири милиона деце.

Визија др Абреуа је да музика треба да буде призната као фактор социјалног развоја у највишем смислу, јер преноси најузвишеније вредности – солидарност, хармонију и узајамно разумевање.

Диригент Естрада већ годинама путује по свету подржавајући тај програм. Наглашава да је дружећи се и радећи с том децом, научио живети с њима, али и да посматра сву децу широм света као једну велику заједницу.

Замољен да упореди радионице Ел Система у Србији са радионицама у другим земљама, славни диригент одговара да разлика међу децом, без обзира на националну и географску припадност, нема.

-Сва деца имају прелепу, чисту душу. Најважније је да буду у сигурним рукама, да им се пружи прилика и све што је потребно да би им живот био бољи. Овај програм „Ел система“ подстиче њихово дружење и маштовитост – додао је Естрада уз нагласак да  музика чини свет лепшим и бољим.

Говорећи о плановима за 2018. годину, овај уметник је најавио велики концерт који ће се одржати 28. јануара у Храму Светог Саве у Београду, а на којем ће заједно наступити деца окупљена око пројекта „Ел Система“ из Новог Сада, Београда, Ниша, Параћина, Јагодине и Врања.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања