DANI MEKSIKA U NOVOM SADU OD 12. DO 15. JUNA

09/06/2015

U prostorijama Kulturnog centra Novog Sada, od 12. do 15. juna, biće održana manifestacija “Dani Meksika u Novom Sadu“. Tokom četiri dana, Novosađani će imati priliku da se upoznaju sa meksičkom kulturom i to kroz izložbe, tribine, filmove, ali i kroz degustaciju meksičkih gastrobomskih specijaliteta.

Program počinje 12. juna u 19 časova otvaranjem izožbe „Meksički film na stranim plakatima“ na Tribini mladih. Izložbu će otvoriti ministar Hose Umberto Kastro Viljalobos, v.d. direktora Kulturnog centra Bojan Panaotović i master istraživač dramskih i aduio-vizuelnih umetnosti Ilijana Munjoz. Postavka se sastoji od 24 plakata, a dizajnirali su ih umetnici komunističkog bloka u periodu između 1940. i 1970. godine.
U subotu, 13. juna na Tribini mladih KCNS s početkom u 19 časova biće organizovana tribina pod nazivom “Nostalgija za Meksikom”, na kojoj će govoriti profesor srpskog jezika i književnosti, muzičar i esejista Dragan Đorđević i muzički kritičar Branimir Lokner.

Ljubitelji filma moći će da pogledaju ostvarenja Alehandra Islasa (Sklonište), Mersedes Monkada (Magične reči za razbijanje čini), Ane Krus (Sifražetkinje), i film “ Neopipljivo plavetnilo“ režiserke Erendira Valje Padilja.  Osim toga, Kulturni centar Novog Sada, u saradnji sa „Artekomarketom“, organizuje i degustaciju meksičkih nacionalnih jela-tortilje i burita, koje će sugrađani moći da probaju svakim danom tokom manifestacije od 12 do 20 časova.
„Dani meksika“ učiniće svojevrsni osvrt na tradicionalne veze i neobično prijateljstvo dva naroda, ali će pomenuti i zapostavljene konsekvence koje nepobitno dokazuju da je kultura meksičkog naroda i danas živa na Zapadnom Balkanu.

Filmski program

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja