ДАНИ МЕКСИКА У НОВОМ САДУ ОД 12. ДО 15. ЈУНА

09/06/2015

У просторијама Културног центра Новог Сада, од 12. до 15. јуна, биће одржана манифестација “Дани Мексика у Новом Саду“. Током четири дана, Новосађани ће имати прилику да се упознају са мексичком културом и то кроз изложбе, трибине, филмове, али и кроз дегустацију мексичких гастробомских специјалитета.

Програм почиње 12. јуна у 19 часова отварањем изожбе „Мексички филм на страним плакатима“ на Трибини младих. Изложбу ће отворити министар Хосе Умберто Kастро Виљалобос, в.д. директора Културног центра Бојан Панаотовић и мастер истраживач драмских и адуио-визуелних уметности Илијана Муњоз. Поставка се састоји од 24 плаката, а дизајнирали су их уметници комунистичког блока у периоду између 1940. и 1970. године.
У суботу, 13. јуна на Трибини младих КЦНС с почетком у 19 часова биће организована трибина под називом “Носталгија за Мексиком”, на којој ће говорити професор српског језика и књижевности, музичар и есејиста Драган Ђорђевић и музички критичар Бранимир Локнер.

Љубитељи филма моћи ће да погледају остварења Алехандра Исласа (Склониште), Мерседес Монкада (Магичне речи за разбијање чини), Ане Крус (Сифражеткиње), и филм “ Неопипљиво плаветнило“ режисерке Ерендира Ваље Падиља.  Осим тога, Културни центар Новог Сада, у сарадњи са „Артекомаркетом“, организује и дегустацију мексичких националних јела-тортиље и бурита, које ће суграђани моћи да пробају сваким даном током манифестације од 12 до 20 часова.
„Дани мексика“ учиниће својеврсни осврт на традиционалне везе и необично пријатељство два народа, али ће поменути и запостављене консеквенце које непобитно доказују да је култура мексичког народа и данас жива на Западном Балкану.

Филмски програм

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања