„Дани буњевачке културе“ у Култруном центру Новог Сада

24/08/2015

Манифестација „Дани буњевачке културе“ биће одржана на Трибини младих Културног центра Новог Сада од 25. до 30. августа. Током шест дана, посетиоци ће имати прилику да се кроз изложбе, предавања, радионице и пројекцију филма, упознају са културом овог народа.

Програм ће почети у уторак, 25. августа, у 18 часова, изложбама „Национална уметност у техници сламе бачких Буњеваца“ и „200 година од рођења Бискупа Ивана Антуновића“.

Свечано отварање манифестације заказано је за четвртак 27. август у 19 часова на Трбини младих, где ће се, осим члана градског већа задуженог за културу Вање Вученовића, присуствовати и председница Националног савета буњевачке националне мањине мр Сузана Кујунџић Остојић, затим председник Извршног одбора тог Савета Мирко Бајић, као и представници других националних савета, институција и удружења који негују културу и обичаје Буњеваца. На свечаном отварању биће уприличено кратко излагање историчара др Саше Марковића на тему „200 година од рођења Бискупа Ивана Антуновића, буњевачког припородитеља и сарадника Матице Српске у Новом Саду“, а након излагања наступиће Тамара Бабић уз тамбурашки оркестар „Тајна“.

Дан касније, у петак, 28.августа, од 17 до 20 часова биће одржана радионица под називом „Култура некад, данас и у будућности – нови визуелни изрази и теме за писање“, а гости радионице биће успешна песњикиња Кристина Арсенијевић, која је ауторка књиге песама “За све је крива Кристина” и награђивани рониоци-фотографи из Сомбора. Учесници радионице биће и млади новинари из листа „Боцко“ из Суботице и Новог Сада. Последњег дана манифстације, у 18х на Трибини младих, биће приказан документарни филм “Један поглед у прошлост – Мијо Мандић“.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања