Ciklus „Paviljon muzike“ koncert Svečana sala G.kuće 24.10. 20 časova

19/10/2015

Ciklus PAVILJON MUZIKE

Subota, 24.oktobar 2015.

Gradska kuća, svečana sala, 20 h

K O N C E R T

MIRKO MARIĆ, horna

MILOŠ VELJKOVIĆ, klavir

IVA STANKOVIĆ, violina

P R O G R A M :

Allan Abbott, Robert Clerisse, Frederic Nicolas Duvernoy, Johanes Brahms

Ulaz slobodan, dobro došli !

Iva Stanković (1985, Novi Sad) je počela da uči violinu u klasi profesora Čabe Zima u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, u čijoj klasi završava i srednju školu 2004. godine kao đak generacije. Iste godine je upisala Akademiju umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Megumi Tešima. Osnovne studije završila je u klasi prof. Irine Jašvili 2008. godine, a master studije 2011. godine u klasi prof. Marka Josifoskog. U toku školovanja učestvovala je na brojnim takmičenjima i osvajala je nagrade, od kojih se izdvajaju: II nagrada na Takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola Jugoslavije, Beograd 2000.godine, Prve nagrade na Republičkim takmičenjima učenika muzičkih i baletskih škola Srbije, Beograd 2000. 2002. 2004.godine, Specijalna nagrade na II Festivalu gudača u Sremskoj Mitrovici 2004.godine, Specijalna nagrada na međunarodnom Otvorenom takmičenju Muzičke škole „Davorin Jenko“, Beograd 2007. godine, kao član klavirskog tria, Laureat je IV Međuokružne smotre učenika violine u Sremskoj Mitrovici 2002.godine. Stalni je član Vojvođanskog simfonijskog orkestra, Festivalskog orkestra KotorArta, Kamerata Akademika, a povremeno nastupa kao član orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Novosadskog kamernog orkestra i Kamernog orkestra „Franjo Krežma“ iz Osijeka. Nastupala je na brojnim kulturnim manifestacijama u Novom Sadu, Beogradu, Kjođi I Trentu (Italija), Šiklošu (Mađarska), Osijeku, Bijeljini, Šapcu, Vrnjačkoj Banji, Subotici, Bečeju, Novom Kneževcu, Kotoru, Negotinu i Zrenjaninu.Snimala je za RTV Novi Sad, RTV Beograd, RTV Crna Gora. Dodeljena joj je nagrada Fonda „ Mali princ“ za školsku 2007./08. kao najboljem studentu na Departmanu muzičke umetnosti, a u školskoj 2008./09. novosadski Univerzitet joj dodeljuje nagradu za najboljeg studenta Akademije umetnosti. Održala je više solističkih koncerata u Novom Sadu, Bečeju, Kuli, Senti, Subotici. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod sledecih profesora:Manane Dugladze (Gruzija), Stefana Kamilarova (Hoch schule fuer Musik und darstellende Kunst, Wien), Megumi Teshima (Akademija umetnosti Novi Sad), Stefana MIlenkovića ((Julliard,  New York), Dejana Boganovića (Italija).Od 2008. godine je zaposlena u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu kao profesor violine.

Miloš Veljković (1980. Knjaževac) je završio Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu 2004. godine, u klasi prof. Aleksandra Šandorova. Postdiplomske studije završava u Kristiansandu, Norveška, 2005. godine ( klasa prof. Trygve Tredal i prof. Sigurd Slattebrekk), kao stipendista Vlade Kraljevine Norveške. Koncertnu karijeru je započeo resitalom u Narodnoj biblioteci Srbije 2001. godine. Od tada je ostvario preko stotinu nastupa, uglavnom kao član raznih kamernih sastava, od standardnih ( klavirski trio, klavirski kvintet, klavirski sekstet), do nestandardnih i savremenih. Kao student postdiplomskih studija u Norveškoj nastupio je kao solista sa Simfonijskim orkestrom Kristiansanda, svirajući Klavirski koncert broj 2, Sergeja Prokofjeva. Izvođački je pretežno orijentisan ka savremenoj umetničkoj muzici. Nastupao je u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Norveškoj, Nemačkoj i Holandiji. U Srbiji, u saradnji sa svojim kolegama, pretežno izvodi kamernu i klavirsku muziku srpskih autora, kako kompozitora starije i srednje, tako i kompozitora mlađe generacije. Učestvovao je upostavci opere „Don Giovanni“ (W.A.Mocart) na BITEF-u. Nastupao je i na mnogim koncertima u okviru BEMUS-a, Tribine kompozitora, festivala KOMA, u projektu saradnje srpskih i nemačkih kompozitora „Zvučni šnajderaj“, kao i na koncertima u organizaciji SANU (koncert povodom desetogodišnjice smrti Enrika Josifa, koncert klavirske muzike Vasilija Mokranjca ) i SKC Beograd (u okviru obeležavanja godišnjice Miloša Crnjanskog). Poslednje nastupe je imao u Kragujevcu, marta 2014. godine i Amsterdamu, marta 2015. godine. Ostvario je snimke za SANU, izdavačku kuću „Oboe classics“ iz Velike Britanije, kao i za Radio Beograd. Takođe se bavi i primenjenom i elektronskom muzikom. Autor je originalne muzike za tri filma, dva pozorišna komada i nekoliko reklamnih kampanja. Dobitnik je nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, kao i nosilac nagrada dodeljenih iz fondova „Emil Hajek“ i „Marija Mihajlović“, Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.Na FILUM-u (Kragujevac), u zvanju docenta, predaje kamernu muziku.

Mirko Marić  ( 1983. Sremska Mitrovica )je započeo muzičko obrazovanje u rodnom gradu u Muzičkoj školi „Petar Krančević”, u klasi  prof.  Aleksandra Goševa (Makedonija). Srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ u Novom Sadu završio je u klasi prof. Jelene Jeremić. Na Akademiji umetnosti u Novom Sadu studirao je u klasama  prof.  Ferenca Tarjanija (Budimpešta) i prof.  Nenada Vasića.  Studije završio  u Sloveniji na ljubljanskoj Akademiji za glasbo, u klasi prof.  Boštjana Lipovšeka.  Za vreme školovanja bio je dobitnik više prvih, drugih i specijalnih nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima u Novom Sadu i Beogradu. 2008. u novosadskoj Sinagogi je nastupio kao solista sa orkestrom Akademije umetnosti izvodeći Koncert br. 3 u Es- duru V. A. Mocarta. Do sada je pohađao seminare priznatih hornista, kao što su: Štefan Dor (Nemačka), Ferenc Tarjani (Mađarska), Boštjan Lipovšek (Slovenija), Luiz Garsija (Brazil), Andreas Kazale (Francuska), Georg Pol (Nemačka), Fransis Orval (Belgija), Mihael Hinterholcer (Austrija/Nemačka). Orkestarsko iskustvo  je sticao na pozicijama od prve do osme horne u  orkestrima: Subotička filharmonija,  Omladinski simfonijski orkestar Srbije, NS Bras Orkestra, Akademski orkestri (Novi Sad, Ljubljana), Beogradska filharmonija, Crnogorski simfonijski orkestar, Junge Filharmonije (Štutgart), Orkestar opere Srpskog narodnog pozorišta (pet godina honorarno na poziciji treće horne), Duvački i bras orkestar  Akademije za glasbo (Ljubljana), Vojvođanski simfonijski orkestar (od 2004. godine do danas), Youth Simphony Orchestra of South- Eastern Europe, Maribor International Orchestra. Od osnivanja je gostujući prvi hornista Banjalučke filharmonije. Takođe je stalni član orkestra “Orfelin” iz Novog Sada. Godine 2010.  je kao član Kvarteta horni Akademije za glasbo osvojio zlatnu plaketu i I nagradu na slovenačkom državnom takmičenju TEMSIG. U februaru 2011. godine učestvovao je u radu EUPHONY simfonijskog orkestra na centralnoevropskoj turneji pod dirigentskom palicom maestra Zoltana Kočiša (Mađarska). Redovno nastupa  u okviru festivala NOMUS i BEMUS kao kamerni i orkestarski muzičar. Osnivač je i član  Novosadskog duvačkog kvinteta i Okteta horni HoRORn iz Slovenije. Od 2010. do 2015. bio je zaposlen u Muzičkoj školi “Isidor Bajić” u Novom Sadu kao nastavnik horne i kamerne muzike. Od sezone 2013/2014 redovno je zaposlen u orkestru Beogradske filharmonije na poziciji treće horne. Sa orkestrom Beogradske filharmonije, među brojnim nastupima, tri puta je nastupao sa maestrom Zubin Mehtom (2005., 2013., 2015.) i gostovao na prvoj turneji Beogradske filharmonije, od osnivanja, u Sjedinjenim američkim državama (Čikako, Klivlend, Vašington, Nju Jork).

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja