Циклус „Павиљон музике“ концерт Свечана сала Г.куће 24.10. 20 часова

19/10/2015

Циклус ПАВИЉОН МУЗИКЕ

Субота, 24.октобар 2015.

Градска кућа, свечана сала, 20 х

К О Н Ц Е Р Т

МИРКО МАРИЋ, хорна

МИЛОШ ВЕЉКОВИЋ, клавир

ИВА СТАНКОВИЋ, виолина

П Р О Г Р А М :

Allan Abbott, Robert Clerisse, Frederic Nicolas Duvernoy, Johanes Brahms

Улаз слободан, добро дошли !

Ива Станковић (1985, Нови Сад) је почела да учи виолину у класи професора Чабе Зима у Музичкој школи „Исидор Бајић“ у Новом Саду, у чијој класи завршава и средњу школу 2004. године као ђак генерације. Исте године је уписала Академију уметности у Новом Саду, у класи проф. Мегуми Тешима. Основне студије завршила је у класи проф. Ирине Јашвили 2008. године, а мастер студије 2011. године у класи проф. Марка Јосифоског. У току школовања учествовала је на бројним такмичењима и освајала је награде, од којих се издвајају: II награда на Такмичењу ученика музичких и балетских школа Југославије, Београд 2000.године, Прве награде на Републичким такмичењима ученика музичких и балетских школа Србије, Београд 2000. 2002. 2004.године, Специјална награде на II Фестивалу гудача у Сремској Митровици 2004.године, Специјална награда на међународном Отвореном такмичењу Музичке школе „Даворин Јенко“, Београд 2007. године, као члан клавирског триа, Лауреат је IV Међуокружне смотре ученика виолине у Сремској Митровици 2002.године. Стални је члан Војвођанског симфонијског оркестра, Фестивалског оркестра КоторАрта, Kамерата Аkадемиkа, а повремено наступа као члан оркестра Опере Српског народног позоришта у Новом Саду, Новосадског камерног оркестра и Камерног оркестра „Фрањо Крежма“ из Осијека. Наступала је на бројним културним манифестацијама у Новом Саду, Београду, Кјођи И Тренту (Италија), Шиклошу (Мађарска), Осијеку, Бијељини, Шапцу, Врњачкој Бањи, Суботици, Бечеју, Новом Кнежевцу, Котору, Неготину и Зрењанину.Снимала је за РТВ Нови Сад, РТВ Београд, РТВ Црна Гора. Додељена јој је награда Фонда „ Мали принц“ за школску 2007./08. као најбољем студенту на Департману музичке уметности, а у школској 2008./09. новосадски Универзитет јој додељује награду за најбољег студента Академије уметности. Одржала је више солистичких концерата у Новом Саду, Бечеју, Кули, Сенти, Суботици. Усавршавала се на мајсторским курсевима код следецих професора:Манане Дугладзе (Грузија), Стефана Камиларова (Hoch schule fuer Musik und darstellende Kunst, Wien), Мегуми Тесхима (Академија уметности Нови Сад), Стефана МИленковића ((Julliard,  New York), Дејана Богановића (Италија).Од 2008. године је запослена у Музичкој школи „Исидор Бајић“ у Новом Саду као професор виолине.

Милош Вељковић (1980. Књажевац) је завршио Факултет музичке уметности у Београду 2004. године, у класи проф. Александра Шандорова. Постдипломске студије завршава у Кристиансанду, Норвешка, 2005. године ( класа проф. Trygve Tredal i проф. Sigurd Slattebrekk), као стипендиста Владе Краљевине Норвешке. Концертну каријеру је започео реситалом у Народној библиотеци Србије 2001. године. Од тада је остварио преко стотину наступа, углавном као члан разних камерних састава, од стандардних ( клавирски трио, клавирски квинтет, клавирски секстет), до нестандардних и савремених. Као студент постдипломских студија у Норвешкој наступио је као солиста са Симфонијским оркестром Кристиансанда, свирајући Клавирски концерт број 2, Сергеја Прокофјева. Извођачки је претежно оријентисан ка савременој уметничкој музици. Наступао је у Србији, Босни и Херцеговини, Норвешкој, Немачкој и Холандији. У Србији, у сарадњи са својим колегама, претежно изводи камерну и клавирску музику српских аутора, како композитора старије и средње, тако и композитора млађе генерације. Учествовао је упоставци опере „Дон Гиованни“ (W.А.Моцарт) на БИТЕФ-у. Наступао је и на многим концертима у оквиру БЕМУС-а, Трибине композитора, фестивала КОМА, у пројекту сарадње српских и немачких композитора „Звучни шнајдерај“, као и на концертима у организацији САНУ (концерт поводом десетогодишњице смрти Енрика Јосифа, концерт клавирске музике Василија Мокрањца ) и СКЦ Београд (у оквиру обележавања годишњице Милоша Црњанског). Последње наступе је имао у Крагујевцу, марта 2014. године и Амстердаму, марта 2015. године. Остварио је снимке за САНУ, издавачку кућу „Oboe classics“ из Велике Британије, као и за Радио Београд. Такође се бави и примењеном и електронском музиком. Аутор је оригиналне музике за три филма, два позоришна комада и неколико рекламних кампања. Добитник је награда на такмичењима у земљи и иностранству, као и носилац награда додељених из фондова „Емил Хајек“ и „Марија Михајловић“, Факултета музичке уметности у Београду.На ФИЛУМ-у (Крагујевац), у звању доцента, предаје камерну музику.

Мирко Марић  ( 1983. Сремска Митровица )је започео музичко образовање у родном граду у Музичкој школи „Петар Кранчевић”, у класи  проф.  Александра Гошева (Македонија). Средњу музичку школу „Исидор Бајић“ у Новом Саду завршио је у класи проф. Јелене Јеремић. На Академији уметности у Новом Саду студирао је у класама  проф.  Ференца Тарјанија (Будимпешта) и проф.  Ненада Васића.  Студије завршио  у Словенији на љубљанској Академији за гласбо, у класи проф.  Боштјана Липовшека.  За време школовања био је добитник више првих, других и специјалних награда на државним и међународним такмичењима у Новом Саду и Београду. 2008. у новосадској Синагоги је наступио као солиста са оркестром Академије уметности изводећи Концерт бр. 3 у Ес- дуру В. А. Моцарта. До сада је похађао семинаре признатих хорниста, као што су: Штефан Дор (Немачка), Ференц Тарјани (Мађарска), Боштјан Липовшек (Словенија), Луиз Гарсија (Бразил), Андреас Казале (Француска), Георг Пол (Немачка), Франсис Орвал (Белгија), Михаел Хинтерхолцер (Аустрија/Немачка). Оркестарско искуство  је стицао на позицијама од прве до осме хорне у  оркестрима: Суботичка филхармонија,  Омладински симфонијски оркестар Србије, НС Брас Оркестра, Академски оркестри (Нови Сад, Љубљана), Београдска филхармонија, Црногорски симфонијски оркестар, Јунге Филхармоније (Штутгарт), Оркестар опере Српског народног позоришта (пет година хонорарно на позицији треће хорне), Дувачки и брас оркестар  Академије за гласбо (Љубљана), Војвођански симфонијски оркестар (од 2004. године до данас), Youth Simphony Orchestra of South- Eastern Europe, Maribor International Orchestra. Од оснивања је гостујући први хорниста Бањалучке филхармоније. Такође је стални члан оркестра “Орфелин” из Новог Сада. Године 2010.  је као члан Квартета хорни Академије за гласбо освојио златну плакету и I награду на словеначком државном такмичењу ТЕМСИГ. У фебруару 2011. године учествовао је у раду EUPHONY симфонијског оркестра на централноевропској турнеји под диригентском палицом маестра Золтана Кочиша (Мађарска). Редовно наступа  у оквиру фестивала НОМУС и БЕМУС као камерни и оркестарски музичар. Оснивач је и члан  Новосадског дувачког квинтета и Октета хорни ХоРОРн из Словеније. Од 2010. до 2015. био је запослен у Музичкој школи “Исидор Бајић” у Новом Саду као наставник хорне и камерне музике. Од сезоне 2013/2014 редовно је запослен у оркестру Београдске филхармоније на позицији треће хорне. Са оркестром Београдске филхармоније, међу бројним наступима, три пута је наступао са маестром Зубин Мехтом (2005., 2013., 2015.) и гостовао на првој турнеји Београдске филхармоније, од оснивања, у Сједињеним америчким државама (Чикако, Кливленд, Вашингтон, Њу Јорк).

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања