БУЊЕВАЧКА ДУЖИЈАНЦА У НОВОМ САДУ

18/08/2022

У оквиру обележавања дана Буњевачке културе у Новом Саду на спомен плочу Велике народне скупштине положен је венац од новог жита, а у сали Културног центра Новог Сада одржан је програм традиционалне манифестације којом се обележава завршетак жетве „Дужијанца“. Манифестацији је присуствовао заменик градоначелника Милан Ђурић који је том приликом истакао да Град наставља да негује добру сарадњу и да пружа подршку пројектима буњевачких удружења у Новом Саду.

– Пре више од 100 година, у Новом Саду, на Великој народној скупштини, Буњевци су допринели присаједињењу данашњих простора Војводине Србији и тим поводом смо малочас присуствовали и полагању венца од новог жита. Задовољство ми је што у години када је Нови Сад Европска престоница културе заједно представљамо богатство културе и традиције – изјавио је Милан Ђурић.

Он је нагласио да је Дужијанца је изворни обичај Буњеваца, који су пре више од 300 година населили ове просторе и да им Град данас свесрдно помаже да наставе да негују своју културу и традицију.

– У прилог томе говори и чињеница да је градоначелник Вучевић подржао оснивање „Буњевачке куће” у Новом Саду, која је отворена пре годину дана на Подбари, чиме су Буњевци добили значајну институционалну подршку. Никада нећемо престати да истичемо и негујемо оно на шта смо сви једнако поносни, а то су мултикултуралност, разноликост и широк спектар различитих култура. Та лепеза различитости и складни односи красе ове просторе вековима, а сигуран сам да ћемо и у будућности наставити одличну сарадњу са нашим пријатељима Буњевцима – истакао је Ђурић.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања