Административни капацитети – најважнији услов за чланство у Европској унији

06/03/2018

Предавање „Административни капацитети – најважнији услов за чланство у Европској унији” одржано је у уторак 6. марта 2018. године у Клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач била је др Јелена Тодоровић Лазић.

Тема овог предавања била је анализа значаја који имају административни капацитети држава које су кандидати у процесу придруживања Европској унији, са освртом на стање административних капацитета у Србији.

– Административни капацитети од пресудне су важности за оцену спремности неке државе да постане чланица Европске уније. Критеријум је добио формални значај 1995. године на Самиту у Мадриду – казала је Тодоровић Лазић на почетку трибине.

У даљем току предавања, ауторка трибине нагласила је да је за државу, која се приближава чланству и има општи стратешки циљ да постане чланица ЕУ, веома важно да је способна да ефикасно спроведе европске прописе и примени европско законодавство.

Административни капацитет оцењује се на основу: квалитета система јавне самоуправе у одређеној држави и каква је њена територијална организација, да ли региони имају стварне или само формалне надлежности, те како је организовано управљање јавним расходима и какав је систем ревизије и контроле у постојећој држави.

У наставку предавања Тодоровић Лазић казала је да на чланство у ЕУ већином претендују државе Централне и Источне Европе које имају на плећима комунистичко наслеђе више или мање политизованих јавних управа. ЕУ је изразила сумњу да ли су и колико државе са таквом историјом јавне управе способне да адекватно спроведу европско право.

Како је процес проширења напредовао, тај критеријум је све више добијао на значају, тако што је већини тих земаља била неопходна изградња институционалних система на новим темељима.

Говорећи о стању у тој области у Србији, Тодоровић Лазић оценила је да нам на том плану предстоји још пуно рада. Истакла је као охрабрујуће то што су заживели сервиси у вези са електронском управом, те је олакшан процес пријављивања новорођенчади, као и прибављање личних докумената и исправа грађана.

https://youtu.be/dncJM0rpIwE

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања