Predavanje Ognjena Karanovića na temu „ISTORIJA NDH OD 1942. DO 1944. GODINE: SRPSKO-HRVATSKI ODNOSI U DRUGOM SVETSKOM RATU“ na Jutjub kanalu KCNS

25/11/2021

Predavanje msr Ognjena Karanovića na temu „ISTORIJA NDH OD 1942. DO 1944. GODINE: SRPSKO-HRVATSKI ODNOSI U DRUGOM SVETSKOM RATU“ (25. 11. 2021) možete pogledati  na našem Jutjub kanalu.

Veliki serijal razgovora o srpsko-hrvatskim odnosima u XX veku msr Ognjen Karanović nastavlja pitanjem istorije NDH u periodu od 1942. do 1944. godine, naglašavajući kako se u raspravama o NDH ovo razdoblje često izostavlja, dok je fokus uglavnom na nastanku tvorevine o čijoj smo „državnosti“ slušali na prošlom predavanju. Uz problematiku karakterisanja NDH kao države može se govoriti i o njenoj nefunkcionalnosti kada je reč o organizovanju vlasti i zavođenju reda i mira na njenim teritorijama. Teror ustaških vlasti zaslužan je za pojavu pokreta otpora koji su uslovili bezbedonosnu i političku katastrofu NDH u trenucima kada je osovinskim silama pacifikacija zemlje bila najpotrebnija.

Prema rečima Ognjena Karanovića, Ante Pavelić je 1942. „napravio jedno jeftino pozorište“ obnovom rada Hrvatskog državnog sabora, koji je kao „narodno predstavništvo“ (koje narod nije ni birao) trebalo da potvrdi da NDH ima državnost i da je po svim parametrima stabilna. Martovski pregovori, Pavelićev sastanak sa Hitlerom, reforme službi bezbednosti i kriza koja je dokazala da je NDH ništa drugo do „dobro organizovana banda“, detaljan je i slikovito predstavljen uvod u naredno predavanje na kom će biti reči o državnom udaru.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja