Предавање Огњена Карановића на тему „ИСТОРИЈА НДХ ОД 1942. ДО 1944. ГОДИНЕ: СРПСКО-ХРВАТСКИ ОДНОСИ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ“ на Jутјуб каналу КЦНС

25/11/2021

Предавање мср Огњена Карановића на тему „ИСТОРИЈА НДХ ОД 1942. ДО 1944. ГОДИНЕ: СРПСКО-ХРВАТСКИ ОДНОСИ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ“ (25. 11. 2021) можете погледати  на нашем Јутјуб каналу.

Велики серијал разговора о српско-хрватским односима у XX веку мср Огњен Карановић наставља питањем историје НДХ у периоду од 1942. до 1944. године, наглашавајући како се у расправама о НДХ ово раздобље често изоставља, док је фокус углавном на настанку творевине о чијој смо „државности“ слушали на прошлом предавању. Уз проблематику карактерисања НДХ као државе може се говорити и о њеној нефункционалности када је реч о организовању власти и завођењу реда и мира на њеним територијама. Терор усташких власти заслужан је за појаву покрета отпора који су условили безбедоносну и политичку катастрофу НДХ у тренуцима када је осовинским силама пацификација земље била најпотребнија.

Према речима Огњена Карановића, Анте Павелић је 1942. „направио једно јефтино позориште“ обновом рада Хрватског државног сабора, који је као „народно представништво“ (које народ није ни бирао) требало да потврди да НДХ има државност и да је по свим параметрима стабилна. Мартовски преговори, Павелићев састанак са Хитлером, реформе служби безбедности и криза која је доказала да је НДХ ништа друго до „добро организована банда“, детаљан је и сликовито представљен увод у наредно предавање на ком ће бити речи о државном удару.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања