Predavanje dr Miloša Savina na temu „Ilarion Ruvarac – otac kritičke istoriografije“ na Jutjub kanalu KCNS

30/10/2020

Predavanje dr Miloša Savina na temu „Ilarion Ruvarac – otac kritičke istoriografije“ (30. 10. 2020) možete pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Ilarion Ruvarac je bio srpski istoričar, sveštenik, arhimandrit fruškogorskog manastira Grgeteg, rektor Karlovačke bogoslovije i akademik. Smatra se za jednog od začetnika kritičkog pravca u srpskoj istoriografiji. Rođen je 1832. godine u Sremskoj Mitrovici, sa svetovnim imenom Jovan. Bio je član patronata Monaške škole, predsednik ispitnog poverenstva za osposobljavanje veroučitelja u srednjim školama Karlovačke mitropolije, pravi član Srpske kraljevske akademije u Beogradu, član Jugoslovenske akademije u Zagrebu, član Književnog odeljenja Matice srpske, član patronata velike srpske gimnazije u Karlovcima. Bio je nosilac srpskog kraljevskog ordena Svetog Save. Zamonašio se u manastiru Krušedol i dobio ime Ilarion.

Školovao se u Sremskim Karlovcima i Beču. Već u Karlovcima je stekao dobru osnovu za poznavanje i proučavanje istorije, pohađajući predavanja poznavalaca svetske istorije. Njegov istoriografski rad predstavlja period borbe za kritičku istoriografiju u srpskoj nauci, koji je na kraju i prevladao. Obračun sa romantičarima izvršen je pre svega na polju proučavanja srednjovekovne srpske istorije. Prednost kritičkih istoriografa bilo je veliko stručno obrazovanje, koje predstavnici romantičarskog pravca uglavnom nisu imali. Ruvarac je tokom čitavog radnog veka tragao za izvorima za srpsku istoriju i kritički ih objavljivao. Njegov način kritike izvora prihvatio je veliki broj njegovih savremenika, srpskih istoričara. Prihvatio je stav da prošlost treba prikazivati onakvu kakva je bila, bez sopstvenog ulepšavanja i domišljanja, vodeći se maksimom „Istorija kao istina, a ne istorija kao legenda“.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja