Предавање др Милоша Савина на тему „Иларион Руварац – отац критичке историографије“ на Јутјуб каналу КЦНС

30/10/2020

Предавање др Милоша Савина на тему „Иларион Руварац – отац критичке историографије“ (30. 10. 2020) можете погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Иларион Руварац је био српски историчар, свештеник, архимандрит фрушкогорског манастира Гргетег, ректор Карловачке богословије и академик. Сматра се за једног од зачетника критичког правца у српској историографији. Рођен је 1832. године у Сремској Митровици, са световним именом Јован. Био је члан патроната Монашке школе, председник испитног поверенства за оспособљавање вероучитеља у средњим школама Карловачке митрополије, прави члан Српске краљевске академије у Београду, члан Југословeнске академије у Загребу, члан Књижевног одељења Матице српске, члан патроната велике српске гимназије у Карловцима. Био је носилац српског краљевског ордена Светог Саве. Замонашио се у манастиру Крушедол и добио име Иларион.

Школовао се у Сремским Карловцима и Бечу. Већ у Карловцима је стекао добру основу за познавање и проучавање историје, похађајући предавања познавалаца светске историје. Његов историографски рад представља период борбе за критичку историографију у српској науци, који је на крају и превладао. Обрачун са романтичарима извршен је пре свега на пољу проучавања средњовековне српске историје. Предност критичких историографа било је велико стручно образовање, које представници романтичарског правца углавном нису имали. Руварац је током читавог радног века трагао за изворима за српску историју и критички их објављивао. Његов начин критике извора прихватио је велики број његових савременика, српских историчара. Прихватио је став да прошлост треба приказивати онакву каква је била, без сопственог улепшавања и домишљања, водећи се максимом „Историја као истина, а не историја као легенда“.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања