Predavanje političkog analitičara Lazara Slepčeva na temu „NOVOVEKOVNI APSOLUTIZAM U ŠPANIJI I FRANCUSKOJ“ možete pogledati na Jutjub kanalu KCNS

01/09/2020

Predavanje političkog analitičara Lazara Slepčeva na temu „Novovekovni apsolutizam u Španiji i Francuskoj“ (01. 09. 2020) možete pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

 Politički analitičar i filozof Lazar Slepčev predavanje je započeo kratkim osvrtom na oblik apsolutizma koji je vladao u Engleskoj. Nakon toga, priču o španskom apsolutizmu predavač je započeo sledećom konstatacijom: „Tu se, praktično, većina autora slaže u jednome – da klasičnog apsolutizma u Španiji u stvari nije ni bilo.“ Naime, u Španiji je bio zastupljen princip militantnog katolicizma, a uzor za taj model, kao i za sve kasnije modele španske kraljevske vlasti, bila je vladavina Ferdinanda Katoličkog. Slepčev je potom ukazao na ekonomsko i administrativno uređenje Španije tog doba, kao i na razloge zbog kojih apsolutizam u Španiji nije bio održiv kao u drugim državama Evrope.

  U nastavku, predavač je govorio o apsolutizmu u Francuskoj. „Ono što je za Francusku zanimljivo, to je da je, kao dominantno katolička zemlja, u tom periodu uspela da uspostavi najčvršći i najutemeljeniji model apsolutizma u Evropi toga doba“, rekao je Slepčev. Naime, dug period apsolutizma u Francuskoj postojao je zahvaljujući dobro osmišljenom principu nasleđivanja prestola. Takođe, tome je doprinela i dobro razvijena birokratija u prikupljanju poreza, koja je uspevala da bude garant autoriteta francuske krune. Pad apsolutizma u ovoj državi prouzrokovala je Francuska revolucija. Predavanje je privedeno kraju upoređivanjem ova dva oblika apsolutizma sa apsolutizmom koji je bio zastupljen u Engleskoj.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja