Предавање политичког аналитичара Лазара Слепчева на тему „НОВОВЕКОВНИ АПСОЛУТИЗАМ У ШПАНИЈИ И ФРАНЦУСКОЈ“ можете погледати на Jутјуб каналу КЦНС

01/09/2020

Предавање политичког аналитичара Лазара Слепчева на тему „Нововековни апсолутизам у Шпанији и Француској“ (01. 09. 2020) можете погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

 Политички аналитичар и филозоф Лазар Слепчев предавање је започео кратким освртом на облик апсолутизма који је владао у Енглеској. Након тога, причу о шпанском апсолутизму предавач је започео следећом констатацијом: „Ту се, практично, већина аутора слаже у једноме – да класичног апсолутизма у Шпанији у ствари није ни било.“ Наиме, у Шпанији је био заступљен принцип милитантног католицизма, а узор за тај модел, као и за све касније моделе шпанске краљевске власти, била је владавина Фердинанда Католичког. Слепчев је потом указао на економско и административно уређење Шпаније тог доба, као и на разлоге због којих апсолутизам у Шпанији није био одржив као у другим државама Европе.

  У наставку, предавач је говорио о апсолутизму у Француској. „Оно што је за Француску занимљиво, то је да је, као доминантно католичка земља, у том периоду успела да успостави најчвршћи и најутемељенији модел апсолутизма у Европи тога доба“, рекао је Слепчев. Наиме, дуг период апсолутизма у Француској постојао је захваљујући добро осмишљеном принципу наслеђивања престола. Такође, томе је допринела и добро развијена бирократија у прикупљању пореза, која је успевала да буде гарант ауторитета француске круне. Пад апсолутизма у овој држави проузроковала је Француска револуција. Предавање је приведено крају упоређивањем ова два облика апсолутизма са апсолутизмом који је био заступљен у Енглеској.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања