4. ГЕТЕ ФЕСТ 2015 . У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ НОВОГ САДА

18/10/2015

GetefestIV ГЕТЕ ФЕСТ 2015 Фестивал савременог немачког филма „Сећања и наде“

IV GOETHEFEST 2015 -„Erinnerungen und Hoffnungen

На програму GoetheFESTa 2015 се поново налазе најбољи најновији немачки филмови. Међу одабраним филмовима су и они који су 2015. били номиновани за Немачку филмску награду. У програму су заступљене разноврсне теме и уметнички приступи – од „историјске документарне фикције“ преко ишчашених и болних сећања из младости па све до експерименталног вођења камере кроз ноћни Берлин у једном кадру.

Среда, 21.октобар 2015. 

20:00 – Феникс

Phoenix, Немачка, 2014, 98 мин.
Режија: Christian Petzold, nach den Motiven des Romans „Der Asche entstiegen“ von Hubert Monteilhet
Сценарио: Christian Petzold
Улоге: Nina Hoss, Ronald Zehrfeld, Nina Kunzendorf

Награде и признања: Немачка филмска награда 2015 за најбољу главну женску улогу (Нина Хос) и Немачка филмска награда 2015 за најбољу споредну женску улогу (Нина Кунцендорф)
Недуго по окончању Другог светског рата Јеврејка Нели враћа се у Немачку, обележена тешким повредама лица, које је претрпела у концентрационом логору. Њен бивши муж Џони ни не слути да је она преживела холокауст. Нели трага за њим, упркос томе што ју је управо он издао нацистима, како тврди њена пријатељица Лене. Када се поново сретну, Џони не препознаје Нели, али уочава сличност између ње и своје нестале супруге. Тако долази на идеју да би Нели могла да преузме улогу његове жене, за коју верује да је мртва. Тиме би она помогла Џонију да се домогне иметка нестале супруге, тј. њеног сопственог иметка. Филм „Феникс“ говори о немогућности повратка пређашњем животу и некадашњем идентитету, који је по свему судећи заувек изгубљен.

Четвртак, 22.октобар 2015
19:00 – Храбар подухват
Hin und weg, Немачка, 2014, 95 мин
Режија: Christian Zübert
Сценарио: Ariane Schröder, Christian Zübert
Улоге: Florian David Fitz, Julia Koschitz, Jürgen Vogel…
Награде: Немачка институција за оцењивање филмова и медија (ФБW) доделила је овом филму предикат „нарочито вредан“

Ханес, његова жена Кики и троје њихових пријатеља, пар Доминик и Марајке и женскарош Михаел, сваке године организују заједничку бициклистичку туру. Притом увек бирају друго одредиште, по жељи неког од чланова своје мале дружине. Када је дошао ред на Ханеса, он је изабрао Белгију, што његове сапутнике није баш одушевило. Прави разлог за ову одлуку он ће им открити тек касније. Ханес, наиме, пати од неизлечиве болести нервног система. Пошто је у Белгији еутаназија дозвољена, Ханес је бициклистичку туру по тој земљи замислио као своје последње путовање. Пријатељи су шокирани, али не могу да натерају Ханеса да промени мишљење. Дружина креће на пут, на коме ће њени чланови сазнати много тога о вредности живота.

Четвртак, 22.октобар 2015.

21:00 – Фак ју Гете

Fack ju Göhte, Немачка, 2013, 113 мин.
Режија: Bora Dağtekin
Сценарио: Bora Dağtekin
Улоге: Elyas M’Barek, Karoline Herfurth, Katja Riemann…

Након 13 месеци проведених у затвору преварант Зеки Милер покушава да се домогне плена из свог последњег пљачкашког похода. Јавља се на конкурс за домара школе испод чије сале за физичко закопан лежи његов новац. Уместо тога Зекија, међутим, ангажују као наставника на замени, па је принуђен да се малтретира са наивном колегиницом и с проблематичном децом, која не знају исправно да напишу ни „Fuck you, Goethe“. Тако младић, потпуно неочекивано, започиње наставничку каријеру. Урнебесна комедија „Фак ју Гете“ Боре Дагтекина била је најуспешнији немачки филм 2013. године.

Петак, 23.октобар 2015.
19:00 Титове наочаре

Titos Brille, Немачка, 2014, 90’

Режија: Regina Schilling

Фестивали: Beldocs IDFF 2015, Louxemburg Cinematheque 2015, Sguardi Altrove International Film Festival, Italy, 2015, Bozner Film Week in South Tyrol, Italy 2015, Vienna Jewish Film Festival 2015, Toronto Jewish Film Festival 2015, Jerusalem Jewish Film Festival 2014
Веома шармантан филм. Интимна прича о трагању за животима који су њени родитељи имали, пре него што је Адријана постала довољно свесна и одрасла да поставља питања.

Адриана Алтарас је режисерка, глумица и писац. Она је из земље која више не постоји – Југославије.  Ћерка јеврејског партизана, који се борио за Тита а касније почео нови живот у послератној Немачкој, у овом дивном филму говори о својој „јакој и одрживој породици“. Адријанина ситуација у кући, на први поглед делује необично, али се може схватити као типична ситуација за генерацију која је рођена након рата. Упркос високим животним стандардима, ране из живота њених родитеља се могу осетити чак и данас, а њена потрага за својим коренима је константна.

Петак, 23.октобар 2015.
21:00 Викторија
Victoria, Немачка, 2015, 134 мин.
Режија: Sebastian Schipper
Сценарио: Sebastian Schipper
Улоге: Laia Costa, Frederick Lau, Franz Rogowski…

Награде: Берлинале 2015: Сребрни медвед за најбољу камеру; Немачка филмска награда 2015: Златна награда за најбољи филм, награда за најбољу режију, најбољу женску главну улогу – Лаја Коста, најбољу мушку главну улогу – Фредерик Лау, камеру и музику; Немачка институција за оцењивање филмова и медија (ФБW) доделила је овом филму предикат „нарочито вредан“

Усред ноћи, испред једног берлинског клуба, млада Шпањолка Викторија упознаје четворицу пријатеља: Зонеа, Боксера, Блинкера и Фуса. Девојка из Мадрида одмах се зближава са насртљивим Зонеом. Те ноћи момке, међутим, очекује још много бурних догађаја. Да би вратили дуг криминалцу Андију, принуђени су да изврше кривично дело, али се неочекивано испоставља да један од њих не може да учествује у том подухвату. Тако се рађа идеја да Викторија преузме његову улогу, тј. улогу возача. Њој све то испрва изгледа као узбудљива авантура, али убрзо прераста у ноћну мору, јер је подухват од самог почетка под несрећном звездом. Ови проблеми ставиће на пробу Викторијину и Зонеову везу, која је тек у зачетку.

Субота, 24.октобар 2015. 

19:00 – Who Am I – Ниједан систем није сигуран
Who Am I – Kein System ist sicher, Немачка, 2014, 106 мин
Режија: Baran bo Odar
Сценарио: Baran bo Odar, Jantje Friese
Улоге: Tom Schilling, Elyas M’Barek, Wotan Wilke Möhring

Награде: Немачка филмска награда 2015 за најбољу монтажу, сценографију и тон
Пошто је у очима околине нико и ништа, стидљиви Бењамин често се повлачи у свет интернета. Тамо може да буде шта год пожели, и нико не зна ко се крије иза његовог псеудонима. Као врхунском хакеру, ово дигитално прерушавање Бењамину не пада тешко. Налази истомишљеника, харизматичног Макса, и њих двојица заједно са темпераментним Штефаном и параноидним Паулом оснивају хакерску групу „CLAY“ (скраћеница за Clowns Laughing @ You). У међувремену се Бењамин у стварном животу допао атрактивној жени по имену Мари, па се захваљујући њој по први пут осећа важним. Његова хакерска забава изненада се, међутим, претвара у збиљу, оног тренутка када Савезна криминалистичка служба (BKA) и Еуропол покрећу истрагу против CLAY-a. Међу врхунским стручњацима за сајбер криминал  који раде на случају налази се и Хана Линдберг…

Субота, 24.октобар 2015.

21:00 – Млади смо и јаки

Wir sind jung, wir sind stark, Немачка, 128 мин
Режија: Бурхан Курбани
Сценарио: Behnke Martin, Burhan Qurbani
Улоге: Devid Striesow, Jonas Nay, Joel Basman…

Награде: Немачка филмска награда 2015: најбоља мушка споредна улога – Жоел Басман, Немачка институција за оцењивање филмова и медија (FBW) доделила је овом филму предикат „нарочито вредан“

Источнонемачки град Росток, четврт Лихтенхаген, август 1992. године: у суморним блоковима бетонских зграда незапослени млади људи боре се против досаде и фрустрације, а ноћу се сукобљавају са полицијом и са странцима. Њихови напади на странце постају толико опасни, да власти одлучују да евакуишу околне Роме, који су ту приспели из Румуније. Као потенцијалне жртве остају им тако још само Вијетнамци из такозване Зграде сунцокрета. Хаос је све већи, али се полиција повлачи. Тако наступа ноћ насиља – пред очима масе која пиљи и аплаудира.

Недеља, 25.октобар 2015.
19:00 – Кузу – Јагње
Kuzu – The Lamb, Немачка, 2014, 87 мин
Режија: Kutlug Ataman
Сценарио: Kutlug Ataman
Улоге: Nesrin Cavadzade, Cahit Gek, Mert Taštan…
Село на једној висоравни у источној Анатолији. Као што традиција налаже, породица организује прославу поводом обрезивања сина. И мали Мерт мора да прође кроз тај ритуал, али његов отац Исмаил нема пара да приреди славље. Не би ли зарадила коју пару, мајка Медине сакупља врбово пруће. Нико није спреман да сиромашној породици уступи јагње, којим се, према обичајима, морају послужити гости. Мертова сестра плаши брата причом да ће отац морати да жртвује сопственог сина, тј. њега, Мерата, уколико не нађе јагње.
Недеља, 25.октобар 2015.
21:00 – Рез
The Cut, Немачка / Француска / Пољска / Турска / Канада / Русија / Италија, 2014, 138 мин.
Режија: Fatih Akin
Сценарио: Fatih Akin, Mardik Martin
Улоге: Tahar Rahim, Simon Abkarian, Makram J. Khoury, Hindi Zahra, Kevork Malikyan, Bartu Küçükçağlayan, Trine Dyrholm, Moritz Bleibtreu…
Награде: Хамбуршки филмски фестивал 2014: Награда Даглас-Сирк

Мардин, 1915. године: Једне ноћи турска жандармерија окупља све мушкарце јерменског порекла. Младог ковача Назарета Маногијана одвајају од породице. Он успева да преживи страхоте геноцида, али тек годинама касније сазнаје да су и његове кћери близнакиње још увек живе. Опседнут жељом да их поново нађе, прати њихов траг, који га води од пустиња Месопотамије, преко Хаване, па све до голих, усамљених прерија Северне Дакоте. У тој Одисеји он сусреће најразличитије људе: оне са анђеоским и добрим карактером, али и ђаволе у људском обличју.

Понедељак, 26.октобар 2015. – финале

20:00 – Док смо сањали
Als wir träumten, Немачка/Француска, 2015, 117 мин.
Режија: Andreas Dresen
Улоге: Merlin Rose, Julius Nitschkoff, Joel Basman, Marcel Heupermann
Док смо сањали, периферија Лајпцига је била свет.

НДР је нестала, а ми смо још увек били ту. Питбул још није постао дилер. Марк је још увек био жив. Рико је био највећи боксер а Звездица је била најлепша девојка, али ме није толико волела као ја њу. Све је  било другачије. Али то је било наше најлепше време.
Дани, Марк, Рико, Питбул и Паул живе у заносу једног посебног времена. Године, у којима долази до судара друштва и система и у којима је све, али заиста све било могуће. Дечаци су имали тринаест година када се у НДР-у писала историја, седамнаест када се завршила у новој. Филмом „Док смо сањали“ режисер Андреас Дрезен (Половина степенице, Заустављен на путу) је снажно, дивље и нежно на филмско платно пренео истоимени успешни роман Клеменса Мејера. Сценарио је написао Волфганг Колхазе.

„Док смо сањали“ био је у званичној конкуренцији 65. Међународног филмског фестивала у Берлину 2015.

Коментари

Mira Mira

:)

Katarina Katarina

Kolika je cena ulaznice? Hvala unapred.

replies

kcns kcns

Поштована,
Катарина, цена појединачна карте је 250. динара

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања