Одржано предавање о културној и политичкој историји Срба у Новом Саду

query_builder

Историчар др Горан Васин одржао је предавање под називом “Културна и политичка историја Срба у Новом Саду 1861-1914” у понедељак 18. априла на “Трибини младих“.

На почетку свог излагања аутор трибине истакао је да тема културног и политичког развоја Новог Сада од Благовештанског сабора до почетка Великог рата представља централни и најважнији део историје Срба на подручју јужне Угарске.

DSC_0242

др Горан Васин

-Ово је тема о којој када би се писало и причало требало би више од једног предавања. О њој су писали еминентни српски историчари од Јове Адамовића па до најновијег времена. Све што је нејбитније у историји пречанских Срба у јужној Угарској десило се у том периоду – рекао је др Васин

Васин је говорио о утицају и улози најпознатијих Срба тога времена који су живели и радили на овим просторима и својим делима су оставили дубок траг у целокупној културној и политичкој историји града. Период о коме је говорио пун је великих дешавања и промена које су утицале не само на Србе у Угарској него на цео српски народ. Истакао је велики значаја пресељења Матице српске у Нови Сад као кровне установе културе која се одржала кроз векове. Догађаји који су променили токове историје оставили су велике трагове и на данашњи културни и политички изглед града који, како је Васин истакао, у себи још увек носи корене либерално-демократске традиције и шаролике средине која га чини аутентичним.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=53CqYgH2q4o[/youtube]

Остави коментар

comment
Ваша имејл адреса неће бити јасно објављена. Поља која су обавезна обележена су са *
account_circle
email
language