16. FILMSKI FESTIVAL SLOBODNA ZONA od 05. novembra u KCNS

02/11/2020

16. FILMSKI FESTIVAL SLOBODNA ZONA

5-15. novembra 2020.

Osnovan 2005. godine, Filmski festival Slobodna zona je otvorio prostor za debate, promociju, preispitivanje i razumevanje ljudskih prava i srodnih pitanja, društvenih pojava i problema u svetu i regionu. Od samog početka ohrabruje publiku da preispita svoje vrednosti, predrasude i podelu odgovornosti u socijalnom i kulturnom kontekstu u kojem živi. Festival u proseku prikazuje 30 do 40 igranih i dokumentarnih angažovanih filmova iz celog sveta, nagrađenih na prestižnim svetskim festivalima.

Festival se od 2013. godine organizuje istovremeno u tri grada (Beograd, Novi Sad, Niš).

Filmovi se prikazuju u 10 bioskopskih sala, a otvaranje se održava paralelno u sva tri grada. Festival je deo šire inicijative koja traje tokom cele godine i uključuje festivalsku turneju (50 gradova u Srbiji) i obrazovne programe (Free Zone Junior, Priručnik za nastavnike i učenike za upotrebu filma kao dopunskog sredstva u nastavi građanskog vaspitanja u osnovnim i srednjim školama, kao i priručnik Film u nastavi namenjen budućim nastavnicima).

Od samog početka Slobodna zona je usmerena na publiku: lično i profesionalno iskustvo članova tima oblikovalo je programsku selekciju, što je donelo kvalitet festivalu, uvećavalo očekivanja publike i njihovo interesovanje za „drugačije filmove“.

Cena ulaznice je 200 dinara, osim za prvu projekciju za koju je neophodno izdvojiti 300 dinara. Termine svih projekcija u KCNS možete da pogledate ovde.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja