16. ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ СЛОБОДНА ЗОНА од 05. новембра у КЦНС

02/11/2020

16. ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ СЛОБОДНА ЗОНА

5-15. новембра 2020.

Основан 2005. године, Филмски фестивал Слободна зона је отворио простор за дебате, промоцију, преиспитивање и разумевање људских права и сродних питања, друштвених појава и проблема у свету и региону. Од самог почетка охрабрује публику да преиспита своје вредности, предрасуде и поделу одговорности у социјалном и културном контексту у којем живи. Фестивал у просеку приказује 30 до 40 играних и документарних ангажованих филмова из целог света, награђених на престижним светским фестивалима.

Фестивал се од 2013. године организује истовремено у три града (Београд, Нови Сад, Ниш).

Филмови се приказују у 10 биоскопских сала, а отварање се одржава паралелно у сва три града. Фестивал је део шире иницијативе која траје током целе године и укључује фестивалску турнеју (50 градова у Србији) и образовне програме (Free Zone Junior, Приручник за наставнике и ученике за употребу филма као допунског средства у настави грађанског васпитања у основним и средњим школама, као и приручник Филм у настави намењен будућим наставницима).

Од самог почетка Слободна зона је усмерена на публику: лично и професионално искуство чланова тима обликовало је програмску селекцију, што је донело квалитет фестивалу, увећавало очекивања публике и њихово интересовање за „другачије филмове“.

Цена улазнице је 200 динара, осим за прву пројекцију за коју је неопходно издвојити 300 динара. Термине свих пројекција у КЦНС можете да погледате овде.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања