У сусрет обележавању 72. годишњице Новосадске рације у Новом Саду

 

Read this report in English.

У оквиру програма “Ледена тишина” – сећање на жртве Новосадске рације 1942. који под покровитељством града Новог Сада припрема Културни центар Новог Сада, сви запослени у овој културној институцији су, заједно са бројним суграђанима, данима исписвали имена жртава Новосадске рације за велики Помен жртвама који ће бити организован у четвртак, 23. јануара на Тргу слободе. Тамо ће, од 10 до 16 сати бити постављено камење са исписаним именима страдалих суграђана током хладних јануарских дана 1942. године, а грађани ће моћи да одају почаст свим жртвама тог најболнијег злочина у историји града.

Овим програмом грађани Новог Сада показују да се сећају сваке особе за коју се до сада зна да је страдала у Новосадској рацији. Нови Сад и даље трага за сваким именом својих суграђанина који су страдали. Сећање на њих је уписано у душу сваког од нас, као што је њихово име уписано на камену.
Поред бројних људи који су учествовали у исписивању имена жртава на камењу и тиме показали да Нови Сад не заборавља, Културни центар Новог Сада програм „Ледена тишина“ – сећање на жртве Новосадске рације 1942. реализује у сарадњи са Епархијом бачком, Јеврејском општином Нови Сад, породицом др Косте Хаџија, Виктором Лазићем, Музејом Војводине, Историјским архивом Града Новог Сада, РТВ Војводином, Shоаh Fоundаtiоn – Институтом за визуелну историју и образовање.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Bleurao_lnk[/youtube]

Изјаве учесника у исписивању имена жртава рације 

Недељко Мамула, дугогодишњи уредник књижевног програма у Културном центру Новог Сада:

Једини програм за који никада нису требале позивнице

-Нисам био изненађен када сам бројне своје колеге видео да исписују камење. Такође, нисам био изненађен што сам протеклих дана у Културном центру видео веома пуно људи који долазе да исписују имена жртава Новосадске рације. Када год смо протеклих деценија организовали програме поводом сећања на Новосаску рацију, Новосађани су долазили и без посебних позива и позивница. Једноставно, тај тужни и страшни догађај из прошлости нашег града нам је стварно заједнички. Као да тих дана у нашем граду завлада “ледена тишина”, а сви ми осетимо заједништво у том сећању.

 

Марко Фишер, члан Омладине Јеврејске општине Нови Сад:

Опростили смо, али не заборављамо

Поводом обележавања Новосадске рације позван сам да учествујем у писању имена на камењу у Културни центар Новог Сада, што је, по мени, јако значајно како бисмо успели да се присетимо свих жртава Новосадске рације. Мени и мојој породици је то веома значајно зато што су моји прадеда и прабака, Шимон и Ленка Фишер, страдали у Новосадској рацији 2.јануара 1942. године. Као потомак жртава холокауста, саосећам се са свим жртвама и овде сам да покажем грађанима Новог Сада да можемо да опростимо, али да сви заједно не смемо да заборавимо.