У сусрет обележавању 72. годишњице Новосадске рације у Новом Саду

Програм КЦНС поводом обележавања 72. годишњице Новосадске рације

Read this report in English.

У оквиру програма “Ледена тишина” – сећање на жртве Новосадске рације 1942. који под покровитељством града Новог Сада припрема Културни центар Новог Сада, сви запослени у овој културној институцији су, заједно са бројним суграђанима, данима исписвали имена жртава Новосадске рације за велики Помен жртвама који ће бити организован у четвртак, 23. јануара на Тргу слободе. Тамо ће, од 10 до 16 сати бити постављено камење са исписаним именима страдалих суграђана током хладних јануарских дана 1942. године, а грађани ће моћи да одају почаст свим жртвама тог најболнијег злочина у историји града.

Овим програмом грађани Новог Сада показују да се сећају сваке особе за коју се до сада зна да је страдала у Новосадској рацији. Нови Сад и даље трага за сваким именом својих суграђанина који су страдали. Сећање на њих је уписано у душу сваког од нас, као што је њихово име уписано на камену.
Поред бројних људи који су учествовали у исписивању имена жртава на камењу и тиме показали да Нови Сад не заборавља, Културни центар Новог Сада програм „Ледена тишина“ – сећање на жртве Новосадске рације 1942. реализује у сарадњи са Епархијом бачком, Јеврејском општином Нови Сад, породицом др Косте Хаџија, Виктором Лазићем, Музејом Војводине, Историјским архивом Града Новог Сада, РТВ Војводином, Shоаh Fоundаtiоn – Институтом за визуелну историју и образовање.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Bleurao_lnk[/youtube]

 

Изјаве учесника у исписивању имена жртава рације 

 

Недељко Мамула, дугогодишњи уредник књижевног програма у Културном центру Новог СадаНедељко Мамула, дугогодишњи уредник књижевног програма у Културном центру Новог Сада:

Једини програм за који никада нису требале позивнице

-Нисам био изненађен када сам бројне своје колеге видео да исписују камење. Такође, нисам био изненађен што сам протеклих дана у Културном центру видео веома пуно људи који долазе да исписују имена жртава Новосадске рације. Када год смо протеклих деценија организовали програме поводом сећања на Новосаску рацију, Новосађани су долазили и без посебних позива и позивница. Једноставно, тај тужни и страшни догађај из прошлости нашег града нам је стварно заједнички. Као да тих дана у нашем граду завлада “ледена тишина”, а сви ми осетимо заједништво у том сећању.

 

Марко Фишер, члан Омладине Јеврејске општине Нови СадМарко Фишер, члан Омладине Јеврејске општине Нови Сад: 

Опростили смо, али не заборављамо

Поводом обележавања Новосадске рације позван сам да учествујем у писању имена на камењу у Културни центар Новог Сада, што је, по мени, јако значајно како бисмо успели да се присетимо свих жртава Новосадске рације. Мени и мојој породици је то веома значајно зато што су моји прадеда и прабака, Шимон и Ленка Фишер, страдали у Новосадској рацији 2.јануара 1942. године. Као потомак жртава холокауста, саосећам се са свим жртвама и овде сам да покажем грађанима Новог Сада да можемо да опростимо, али да сви заједно не смемо да заборавимо.

Остави коментар

comment
Ваша имејл адреса неће бити јасно објављена. Поља која су обавезна обележена су са *
account_circle
email
language